Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 0,75 l–1 l bulionu
- duża główka czosnku i 2 duże ząbki
- 5–6 średnich ziemniaków
- duża cebula
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- oliwa
- natka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ząbki z całej główki czosnku, obierz, posiekaj i razem z drobno pokrojoną cebulą smaż na patelni na oliwie ok. 2 minuty. Następnie przełóż do garnka.
- Na tym samym tłuszczu podsmaż ziemniaki pokrojone w kostkę. Również przełóż do garnka z czosnkiem. Zalej gorącym bulionem i gotuj około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem.
- Gdy ziemniaki zmiękną, zupę czosnkową zmiksuj na gładki krem. Dalej miksując dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i śmietanę. Zupę zagrzej, ale już nie gotuj. Posyp posiekną natką.
- Zupę czosnkową podawaj z dodatkiem grzanek – najlepiej z białego chleba lub pszennej bułki przyrumienionej na maśle czosnkowym. Jako dodatek można też serwować groszek ptysiowy.