Zupa Casanova

Zupa Casanova fot. serwis prasowy
Czyli zupa borowikowa z nutą truflową
/ 09.02.2011 12:19
Zupa Casanova fot. serwis prasowy

Przepis dla czterech osób
Czas przygotowania: 180 minut

Składniki:

- Zupa w torebce borowikowa Knorr – 2 opakowania
- Pieprz czarny w ziarnach – 3 sztuki
- Ziele angielskie w ziarnach – 3 sztuki
- Liść laurowy – 2 listki
- Czosnek – 2 ząbki 
- Połówka kurczaka– 700 gramów 
- Świeże pomidory – 2 sztuki 
- Marchewka – 1 sztuka
- Seler - ó sztuki 
- Pietruszka – 1 sztuka
- Cebula – ó sztuki
- Mrożone grzyby, najlepiej borowiki – 100 gramów
- Oliwa aromatyzowana białą truflą – 50  mililitrów 
- Śmietana – 100 mililitrów
- Ketchup – 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

1. Warzywa i mięso zalej 1,5 litra zimnej wody, doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy (czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek). Całość gotuj około 2 godzin. Wywar dokładnie przecedź.

2. Połówkę cebuli pokrój drobno i podsmaż w drugim garnku, wraz z rozmrożonymi grzybami. Całość zalej wywarem.

3. Zawartość 2 opakowań Zupy borowikowej Knorr połącz z odrobiną wody. Dodaj do wywaru. Całość gotuj jeszcze około 10 minut. Następnie dokładnie zmiksuj i przecedź zupę przez drobne sito.

4. Do zupy dodaj 100 ml śmietany i dopraw do smaku czarnym pieprzem. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodaj również odrobinę soli.

5. Nalej zupę do płaskiego talerza, na powierzchni narysuj dwa serduszka używając ketchupu. Zupę podawaj polaną paroma kroplami oliwy truflowej.

Miłosne menu - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA