Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • duża marchew
  • seler
  • por
  • 3 listki laurowe
  • goździk
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 kieliszki czystej wódki
  • 5 dag zimnego masła
  • sól
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na świąteczną zupę grzybową!

  1. Grzyby namocz w zimnej wodzie, wrzuć do garnka z 2 l wody.
  2. Dodaj cebulę, marchew, seler, por oraz przyprawy.

Pierniczki - przepis

  1. Całość gotuj na małym ogniu. Im wolniej będziesz gotować, tym bardziej klarowny wywar otrzymasz.
  2. Gdy wywar będzie aromatyczny i nabierze głębokiej barwy, wyjmij z niego grzyby, pokrój je w paseczki i odłóż.

Tradycyjne potrawy wigilijne

Reklama
  1. Do lekko pyrkoczącego wywaru dodaj wódkę i kawałek zimnego masła.
  2. Całość wymieszaj, dodaj pokrojone grzyby, dopraw.
  3. Podawaj np. z łazankami.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...