Zbyt rzadki sos często psuje efekt całej potrawy. Zobacz, co może Ci się przydać!
Czym zagęścić zupę lub sos?
- podsmażona cebulka
zeszklij ją na oleju i dodaj do sosu lub zupy. Gotuj tak długo, aż całkowicie się rozpadnie i w naturalny sposób zagęści potrawę
- zasmażka
jak ją zrobić? Na 1 łyżkę masła daj 3 łyżki mąki i smaż, cały czas mieszając, następnie dodaj ją do potrawy
- czerstwy chleb
to sposób praktykowany przez nasze babcie: wykorzystaj czerstwy chleb, po prostu wkrusz go do sosu albo zupy
- śmietana z mąką
to chyba najbardziej znany ze sposobów! Wykorzystaj go, jeśli nie masz pod ręką innych produktów - zagęszczanie sosu mąką jest bardzo proste! Zamiast śmietany możesz po prostu wymieszać mąkę z wodą.
- kasza
doskonale sprawdzi się w tej roli kasza manna lub kukurydziana, ponieważ mają wyjątkowo neutralny smak.
A w jaki sposób Ty zagęszczasz swoje zupy? Czy masz inne patenty na zagęszczenie sosu? Podziel się z nami swoim pomysłem w komentarzu pod artykułem!
Zobacz też: Inne sposoby na zgęszczenie zupyJakie sosy do grillowanych mięs?