Przygotowanie 20 min * 1 porcja – ok. 140 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 30 dag fileta z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju arachidowego
- pół mrożonej mieszanki chińskiej
- 1 ostra papryczka
- sok z cytryny lub ocet winny
- garść kiełków fasoli mung
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Filet opłucz, pokrój w kostkę. Zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, zdejmij szumowinę.
2. Imbir i czosnek obierz, posiekaj. Przesmaż na oleju nie rumieniąc. Dodaj do gotującego się mięsa razem z mieszanką chińską. Dodaj sos sojowy, drobno pokrojoną papryczkę chilli (usuń z niej nasionka) i trochę soli. Całość gotuj ok. 10 minut.
3. Do zupy wrzuć opłukane kiełki, gotuj jeszcze minutę. Zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny lub octem oraz solą i pieprzem.
4. Możesz ją podawać z ugotowanym makaronem sojowym lub ryżowym.
Pikantna zupka chińska - przepis
fot. STOCKFOOD/FREE
Zupę możesz ją podawać z ugotowanym makaronem sojowym lub ryżowym