Lekka zupa pieczarkowa

Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce.
/ 29.09.2011 11:17

Składniki

2 marchewki
12 pora
1 korzeń pietruszki
50 dag pieczarek
4 duże ziemniaki
2 kostki bulionu warzywnego
Sól, pieprz
1łyżka masła
2 łyżeczki mąki
100 ml kwaśnej śmietany
12 pęczka natki pietruszki
Sok z cytryny

Sposób przygotowania

Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Por oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Pieczarki umyć, wytrzeć do  czysta papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały, pokroić w grube plasterki. Kostki bulionu rozpuścić w 1 l gotującej wodzie. Przygotowane warzywa i połowę grzybów przełożyć do rondla, zalać gorącym bulionem i gotować 15 minut. Pozostałe pieczarki podsmażyć na rozgrzanym maśle (pieczarek nie solimy bo puszczą zbyt dużo soku). Dodać do zupy i wymieszać. Śmietanę zmiksować z mąką i 3 chochelkami zupy. Wlać do garnka i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę rozlać do miseczek, przed podaniem  posypać posiekaną natką.

Redakcja poleca

REKLAMA