Składniki na 4 porcje kapuśniaku na golonce:
- 50 dag kiszonej kapusty
- 1 golonka
- 20 dag wędzonego boczku
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 0,5 łyżeczki kminku
- kilka ziaren jałowca
- 1 liść laurowy
- sól
Sposób wykonania zupy:
- Pokrojony boczek podsmażam w rondlu na złoty kolor.
- Dodaję do niego drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wkładam peklowaną golonkę (może być surowa, ale na peklowanej potrawa będzie smaczniejsza).
- Wlewam ok. 1,5 litra zimnej wody i całość gotuję ok. 1,5 godziny. Potem mięso wyjmuję.
- Kapustę kiszoną mocno odciskam - soku nie wylewam, bo pod koniec gotowania może być mi potrzebny do zakwaszenia zupy. Dość drobno ją kroję i wkładam do wywaru.
- Dodaję całe ziarna pieprzu i jałowca, kminek oraz liść laurowy, a następnie trzymam wywar na wolnym ogniu jeszcze ok. 40 minut - w razie potrzeby podlewam wodą.
- Gdy kapusta jest już wystarczająco miękka, dodaję pokrojone w kostkę i ugotowane wcześniej w innym garnku ziemniaki oraz pokrojoną golonkę.
- Dosalam do smaku, pamiętając przy tym, że peklowane mięso podczas gotowania oddaje sól do potrawy, a sama kiszona kapusta jest wystarczająco słona.
- Całość dokładnie mieszam, próbuję i jeśli zupie brakuje kwaskowatości - dolewam wyciśnięty wcześniej kapuściany sok.