kapuśniak na golonce przepis, przepis na zupę z kapusty na golonce fot. Fotolia

Kapuśniak na golonce - przepis składniki i przygotowanie

Tradycyjna polska zupa wg przepisu pań Wachowicz!
Weronika Kwaśniak / 24.02.2015 15:55
kapuśniak na golonce przepis, przepis na zupę z kapusty na golonce fot. Fotolia

Składniki na 4 porcje kapuśniaku na golonce:

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 golonka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 liść laurowy
  • sól

Sposób wykonania zupy:

  1. Pokrojony boczek podsmażam w rondlu na złoty kolor.
  2. Dodaję do niego drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wkładam peklowaną golonkę (może być surowa, ale na peklowanej potrawa będzie smaczniejsza).
  3. Wlewam ok. 1,5 litra zimnej wody i całość gotuję ok. 1,5 godziny. Potem mięso wyjmuję.
  4. Kapustę kiszoną mocno odciskam - soku nie wylewam, bo pod koniec gotowania może być mi potrzebny do zakwaszenia zupy. Dość drobno ją kroję i wkładam do wywaru.
  5. Dodaję całe ziarna pieprzu i jałowca, kminek oraz liść laurowy, a następnie trzymam wywar na wolnym ogniu jeszcze ok. 40 minut - w razie potrzeby podlewam wodą.
  6. Gdy kapusta jest już wystarczająco miękka, dodaję pokrojone w kostkę i ugotowane wcześniej w innym garnku ziemniaki oraz pokrojoną golonkę.
  7. Dosalam do smaku, pamiętając przy tym, że peklowane mięso podczas gotowania oddaje sól do potrawy, a sama kiszona kapusta jest wystarczająco słona.
  8. Całość dokładnie mieszam, próbuję i jeśli zupie brakuje kwaskowatości - dolewam wyciśnięty wcześniej kapuściany sok.
Na zlecenie Edipresse - przepis Ewy i Wiesławy Wachowicz z "Przyjaciółki"

Zobacz inne przepisy na tradycyjne dania: