Delikatne flaczki z kurczaka

Do flaczków możesz dodać pół puszki groszku zielonego
/ 09.04.2011 10:40

Przygotowanie: 90 min 
Porcja: 245 kcal

Składniki na 6–8 porcji:
- 4 udka kurczaka bez skóry
-  3 marchewki
-  spory korzeń pietruszki
-  1/3 selera
-  por
- 1–2 cebule
-  5 dag masła
-  2 łyżki mąki
- listek laurowy
-  5 ziaren ziela angielskiego 
-  łyżeczka sproszkowanego imbiru 
-  1,5 łyżki majeranku
-  przyprawa typu vegeta
-  1/2 pęczka natki
-  cukier
-  sól,  pieprz

Sposób wykonania:
1. Udka opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Posól. Ustaw na średnim ogniu i gotuj.

2. Obierz marchewkę, pietruszkę i seler, włóż do udek. Dodaj por oraz obrane cebule. Zagotuj. Przykryj, zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Wyjmij warzywa z wywaru, a mięso gotuj jeszcze około 15 minut.  Następnie wyjmij z wywaru, ostudź.

3. Wywar przecedź. Cebule i por wyrzuć, a pozostałe jarzyny zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój na zapałkę. Mięso oddziel od kości, pokrój w paski, następnie razem z przygotowanymi warzywami włóż do wywaru. Podgrzej.

4. Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę. Wlej do zupy. Dodaj imbir oraz przyprawę typu vegeta (do smaku). Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2–3 minuty. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodatkowo zupę przyprawić roztartym czosnkiem (wystarczy dodać 1–2 ząbki). Do gorącej zupy wsyp posiekaną natkę. Flaczki podawaj z pieczywem.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Tagi: zupa, flaki
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)