Włoska kuchnia pełna jest składników na szybkie, łatwe i smakowite sałatki. Nie dziwne więc, że są one jedną z wizytówek włoskiej sztuki kulinarnej. Poniżej 3 całkiem nowe przykłady pysznych włoskich sałatek. A więcej przepisów na doskonałe sałatki na każdą okazję znajdziesz tutaj. Smacznego!
Sałatka włoska z piersią kurczaka
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z piersi kurczaka, po ok. 125 g
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 ząbki czosnku
- cytryna ekologiczna niewoskowana
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sałata masłowa lub rzymska
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- 15 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
-
Mięso opłucz, osusz, usmaż na maśle klarowanym, oprósz przyprawami i trzymaj w cieple.
-
Chleb pokrój w małe kawałki.
-
Czosnek obierz, drobno posiekaj.
-
Chleb i czosnek podsmaż na tłuszczu ze smażenia mięsa i odłóż.
-
Cytrynę umyj, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok.
-
Startą skórkę i sok wymieszaj z oliwą, pieprzem i cukrem.
-
Sałatę umyj, otrząśnij z wody, porwij na kawałki.
-
Pomidorki umyj, przekrój na pół.
-
Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
-
Wszystkie składniki (oprócz mięsa) rozłóż na 4 talerzach, pokrop dressingiem i posyp grzankami.
-
Mięso pokrój w ładne plastry i ułóż na sałatce.
Włoska sałatka ryżowa z melonem i mozzarellą
Składniki na 4 porcje:
- 15 dag ryżu
- 1 1/2 strąka czerwonej papryki
- 2 cebule dymki
- 2/3 melona galia
- 20 dag mozzarelli
- pęczek bazylii
- 1 1/2 cytryny
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
-
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu, ostudź.
-
Paprykę umyj, oczyść z pestek, pokrój w kostkę.
-
Dymkę umyj, drobno posiekaj.
-
Melon obierz, usuń pestki, pokrój w niewielkie kawałki.
-
Mozzarellę pokrój na kawałki.
-
Wszystkie składniki wymieszaj z ryżem.
-
Bazylię pokrój w cienkie paski (nie siekaj, gdyż wtedy sczernieje).
-
Przygotuj dressing: sok z cytryny roztrzep rózgą z oliwą, octem, pieprzem i solą.
-
Sałatkę wymieszaj z dressingiem i bazylią.
-
Odstaw co najmniej na godzinę do lodówki.
Sałatka makaronowa z kukurydzą i tuńczykiem
Składniki na 4 porcje:
- 25 dag makaronu penne
- 4 łyżki oliwy
- łyżka octu ziołowego
- 2 puszki tuńczyka w oleju (po ok. 15 dag)
- ząbek czosnku
- por
- cebula
- puszka kukurydzy
- 5 dag fasolki szparagowej
- mały słoik marynowanych pieczarek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
-
Makaron ugotuj al dente, ostudź.
-
Do miski wlej ocet, oliwę i olej z jednej puszki tuńczyka.
-
Czosnek drobno posiekaj lub rozgnieć, dodaj do sosu.
-
Dodaj rozdrobnione mięso tuńczyka, pokrojonego w krążki pora, pokrojoną drobno cebulę, kukurydzę, osączone pieczarki i makaron.
-
Fasolkę ugotuj, ostudź i dodaj do sałatki.
Czytaj też:
Włoska sałatka z gorgonzoląSałatka włoska z oliwkamiWłoska sałatka z pomarańczy