Jak zrobić sałatki we włoskim stylu – makaronowa, ryżowa i na bazie sałaty!

sałatka makaronowa z tuńczykiem i kukurydzą fot. Adobe Stock
Szybkie i łatwe do przyrządzenia. Idealne na każdą okazję!
Robert Grotkowski / 17.01.2019 11:29
sałatka makaronowa z tuńczykiem i kukurydzą fot. Adobe Stock

Włoska kuchnia pełna jest składników na szybkie, łatwe i smakowite sałatki. Nie dziwne więc, że są one jedną z wizytówek włoskiej sztuki kulinarnej. Poniżej 3 całkiem nowe przykłady pysznych włoskich sałatek. A więcej przepisów na doskonałe sałatki na każdą okazję znajdziesz tutaj. Smacznego!

 

Sałatka włoska z piersią kurczaka

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z piersi kurczaka, po ok. 125 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna ekologiczna niewoskowana
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sałata masłowa lub rzymska
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 15 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Mięso opłucz, osusz, usmaż na maśle klarowanym, oprósz przyprawami i trzymaj w cieple.

  2. Chleb pokrój w małe kawałki.

  3. Czosnek obierz, drobno posiekaj.

  4. Chleb i czosnek podsmaż na tłuszczu ze smażenia mięsa i odłóż.

  5. Cytrynę umyj, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok.

  6. Startą skórkę i sok wymieszaj z oliwą, pieprzem i cukrem.

  7. Sałatę umyj, otrząśnij z wody, porwij na kawałki.

  8. Pomidorki umyj, przekrój na pół.

  9. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki.

  10. Wszystkie składniki (oprócz mięsa) rozłóż na 4 talerzach, pokrop dressingiem i posyp grzankami.

  11. Mięso pokrój w ładne plastry i ułóż na sałatce.

Włoska sałatka ryżowa z melonem i mozzarellą

Składniki na 4 porcje:

  • 15 dag ryżu
  • 1 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 2 cebule dymki
  • 2/3 melona galia
  • 20 dag mozzarelli
  • pęczek bazylii
  • 1 1/2 cytryny
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu, ostudź.

  2. Paprykę umyj, oczyść z pestek, pokrój w kostkę.

  3. Dymkę umyj, drobno posiekaj.

  4. Melon obierz, usuń pestki, pokrój w niewielkie kawałki.

  5. Mozzarellę pokrój na kawałki.

  6. Wszystkie składniki wymieszaj z ryżem.

  7. Bazylię pokrój w cienkie paski (nie siekaj, gdyż wtedy sczernieje).

  8. Przygotuj dressing: sok z cytryny roztrzep rózgą z oliwą, octem, pieprzem i solą.

  9. Sałatkę wymieszaj z dressingiem i bazylią.

  10. Odstaw co najmniej na godzinę do lodówki.

Sałatka makaronowa z kukurydzą i tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:

  • 25 dag makaronu penne
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka octu ziołowego
  • 2 puszki tuńczyka w oleju (po ok. 15 dag)
  • ząbek czosnku
  • por
  • cebula
  • puszka kukurydzy
  • 5 dag fasolki szparagowej
  • mały słoik marynowanych pieczarek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente, ostudź.

  2. Do miski wlej ocet, oliwę i olej z jednej puszki tuńczyka.

  3. Czosnek drobno posiekaj lub rozgnieć, dodaj do sosu.

  4. Dodaj rozdrobnione mięso tuńczyka, pokrojonego w krążki pora, pokrojoną drobno cebulę, kukurydzę, osączone pieczarki i makaron.

  5. Fasolkę ugotuj, ostudź i dodaj do sałatki.

Czytaj też:

Włoska sałatka z gorgonzoląSałatka włoska z oliwkamiWłoska sałatka z pomarańczy

 

 

Redakcja poleca

REKLAMA