POLECAMY

5 wartościowych sałatek z wykorzystaniem oleju rzepakowego, które świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy

Nie wiesz, co zabrać do pracy na lunch? Zamiast słodyczy wcinanych pod biurkiem, wybierz sałatki, które dodadzą ci energii do działania.
Małgorzata Czyż / miesiąc temu
5 wartościowych sałatek z wykorzystaniem oleju rzepakowego, które świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy fot. Adobe Stock
W pracy spędzamy większość dnia. Często łapie nas mały głód, nie mamy siły lub po prostu czujemy się zmęczeni. Co wtedy robi większość z nas? Sięgamy po cukierka, biegniemy do automatu z batonikami lub do pobliskiego sklepu, by kupić tam hot-doga.
 
A gdyby tak w zamian na drugie śniadanie zjeść pożywną sałatkę? W końcu wystarczy kilka chwil, by przygotować pyszną i sycącą przekąskę do pracy. Zobacz 5 prostych przepisów!
 

Sałata z sosem anchois i grzankami

Składniki:
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 6 rzodkiewek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (do smażenia grzanek)
Dressing:
  • 6 filecików anchois
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 3 kromki czerstwego chleba
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Pokrój chleb w kostkę i zrumień na małej patelni na 1 łyżeczce oleju.
  • Warzywa umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  • Pokrojone warzywa przełóż do miski i wymieszaj.
  • Dodaj sól i pieprz.
Dressing:
  • Dodaj odsączone anchois i posiekany czosnek.
  • Na niewielkim ogniu przesmażaj czosnek.
  • Następnie dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego.
  • Wszystkie składniki wymieszaj.
  • Sosem polej sałatkę i dodaj grzanki.

 

Sałatka z piersi z kurczaka

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • ogórek zielony długi
  • czarne oliwki
  • mix sałat
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • słonecznik łuskany
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • grzanki ziołowe
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
  • Pierś z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki.
  • Pokrojoną pierś przypraw solą, pieprzem, papryką słodką.
  • Dodaj posiekany drobno czosnek (1 ząbek).
  • Smaż kurczaka na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
  • Pomidorki koktajlowe pokrój na pół, ogórek zielony w pół plasterki, oliwki pokrój na plasterki.
  • Mix sałat wyłóż na talerz, dodaj pokrojone pomidorki, ogórek, oliwki.
  • Posyp całość ziarnami słonecznika i grzankami ziołowymi.
Sos jogurtowy:
  • Kubeczek jogurtu naturalnego dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj pół łyżeczki cukru.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego.
  • Dopraw ziołami prowansalskimi.
Kurczaka ułóż na sałacie i delikatnie polej wszystko sosem jogurtowym.
 

 

 

Sałatka z makaronu i orzechów nerkowca

Składniki:
• 1 szklanka suchego makaronu
• garść orzechów nerkowca
• 8 płatów pomidorów suszonych
• garść sałaty
• 2-3 łyżki oleju rzepakowego
• sól i pieprz do smaku
 
Sposób przygotowania:
  • Makaron ugotuj al dente.
  • Pomidory pokrój na drobne kawałki.
  • W misce połącz makaron, pomidory, sałatę, orzechy i olej. Dopraw do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.
 

Sałata z oscypkiem i truskawkami

 
Składniki:
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 100 g truskawek
  • 100 g oscypka
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • garść łuskanych pistacji.

Sposób przygotowania:

  • Sałatę umyj, osusz i przełóż do miski.
  • Dodaj umyte i pokrojone truskawki.
  • Dodaj starty na tarce oscypek.
  • Dodaj pistacje.
  • Sałatkę skrop  olejem rzepakowym.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

 

Sałata wegetariańska z serem, pomidorami i oliwkami

Składniki:
  • 1 główka sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 10 czarnych oliwek
  • pół sera typu camembert
  • sól 
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • kilka liści bazylii
  • pół garści słonecznika
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
  • Liście sałaty lodowej porwij na kawałki.
  • Na sałatę połóż pokrojony w cząstki pomidor, pokrojony w kostkę ser i oliwki.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Polej olejem. Wymieszaj i udekoruj bazylią oraz słonecznikiem..

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)