Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 20 dag kiełbasy
- 7–8 korniszonów
- 2 czerwone cebule
- dymka ze szczypiorem
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 1 gałązka rozmarynu
Na sos musztardowy:
- 6–8 łyżek oliwy
- 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz z łupin i po przestudzeniu pokrój na plasterki. Kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w kostkę. Korniszony pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posiekaj cebulę, dymkę ze szczypiorem i kilka igiełek rozmarynu oderwanych z gałązki.
- Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
- Składniki sałatki przełóż do miski, polej sosem i wymieszaj. Umyj i osusz albo odwiruj sałatę. Półmisek wyłóż dużymi liśćmi, nałóż sałatkę.