Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 15 dag wędz. boczku w plastrach
- 4 jajka
- 4 kromki czerstwego chleba
- po garści roszponki i rukoli
- kilka liści sałaty radicchio
- 3 łyżki octu 10 proc.
Sos winegret:
- 8 łyżek oliwy
- 3 łyżki czerw. octu winnego 6 proc.
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Sałaty porwij. Boczek pokrój w paski, smaż 3 min na suchej patelni. Ułóż na sałatach. Na wytopionym tłuszczu zrumień pokrojony chleb i posyp sałatkę.
- Na winegret wymieszaj oliwę z octem, sosem sojowym, czosnkiem, solą i pieprzem. Polej sosem sałatkę.
- W garnku zagotuj 1 litr wrzątku z octem. Jajka wbij kolejno na talerz i ostrożnie wlej do wrzątku. Gotuj 5 min, nadając białku owalny kształt. Jajka wyjmij, ułóż na sałatce.