Deser lodowy fot. Adobe Stock

Jak zrobić sałatkę owocową z lodami? Zobacz!

Sałatka najlepiej smakuje podana zaraz po wyjęciu z lodówki
/ 06.07.2018 11:24
Deser lodowy fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 25 min


Składniki na 6 porcji:
  • 1/4 arbuza
  • 2 brzoskwinie
  • 2 owoce kiwi
  • 2 nektarynki
  • 20 dag truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 6 kulek lodów śmietankowych

Sposób wykonania:

  1. Owoce umyj i osusz. Miąższ arbuza oddziel od skórki i powycinaj kulki (najlepiej użyć do tego specjalnej łyżeczki). Brzoskwinie, nektarynki i obrane kiwi pokrój na małe kawałki. Truskawki umyj i pokrój na cząstki.

  1. Owoce przełóż do dużej salaterki i skrop sokiem cytrynowym. Posyp cukrem trzcinowym, skórką otartą z cytryny i miętą. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 1–2 godziny do schłodzenia.
  2. Przed podaniem wyłóż owoce do szklanych pucharków. Na wierzchu każdej porcji umieść kulkę lodów. Udekoruj listkami mięty.