Przygotowanie: 25 min
Składniki na 6 porcji:
- 1/4 arbuza
- 2 brzoskwinie
- 2 owoce kiwi
- 2 nektarynki
- 20 dag truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki posiekanych listków mięty
- skórka otarta z 1 cytryny
- 6 kulek lodów śmietankowych
Sposób wykonania:
- Owoce umyj i osusz. Miąższ arbuza oddziel od skórki i powycinaj kulki (najlepiej użyć do tego specjalnej łyżeczki). Brzoskwinie, nektarynki i obrane kiwi pokrój na małe kawałki. Truskawki umyj i pokrój na cząstki.
- Owoce przełóż do dużej salaterki i skrop sokiem cytrynowym. Posyp cukrem trzcinowym, skórką otartą z cytryny i miętą. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 1–2 godziny do schłodzenia.
- Przed podaniem wyłóż owoce do szklanych pucharków. Na wierzchu każdej porcji umieść kulkę lodów. Udekoruj listkami mięty.