Ryżowa sałatka z szafranem

Zamiast z kostką bulionową ryż możesz ugotować w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżki vegety
/ 23.08.2011 07:22

Przygotowanie: 20 min

Składniki na 4 porcje:

- 1 szklanka ryżu (20 dag)
- 1 kostka bulionu warzywnego (z oliwą z oliwek i ziołami)
- szczypta szafranu
- 1 pęczek rzodkiewek
- po 1/2 strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka posiekanego oregano

Na sos:
- 6–8 łyżek białego wytrawnego wina
- 3–4 łyżki oliwy
-1 ząbek czosnku
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Ryż zalej 2 szklankami wody, wkrusz kostkę bulionową, dodaj szafran. Zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Garnek przykryj, owiń ręcznikiem i odstaw w ciepłym miejscu na 30 minut do napęcznienia.

2. Rzodkiewki pokrój na plasterki. Papryki – w drobną kostkę, a cebulę w cieniutkie piórka.

3. W misce, w której będzie podawana sałatka, wymieszaj białe wino z oliwą. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. 

4. Ryż włóż do miski z sosem, wymieszaj. Dodaj pokrojone warzywa oraz posiekane oregano. Sałatkę wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut, aby nabrała smaku. Przed podaniem udekoruj świeżym oregano.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)