Składniki:
- 1 kg podłużnych pomidorów (czerwonych i żółtych)
- słoiczek czarnych oliwek (ok. 35 dag)
- kubeczek fety w kostkach w zalewie
- gałązka mięty ew. duże kapary
Sos:
- 1/4 szklanki oliwy
- 4 duże ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- łyżeczka soli ziołowej
- pieprz
Przygotowanie:
- Oliwki oraz fetę osącz z zalewy. Oliwki przekrój na połówki. Pomidory opłucz i pokrój wzdłuż na plasterki.
- Czosnek rozgnieć, połącz z oliwą oraz ziołami, solą, dopraw świeżo zmielonym pieprzem. W salaterce układaj warstwami pomidory, przesypując je serem oraz oliwkami. Każdą warstwę polej sosem. Sałatkę udekoruj dużymi kaparami lub gałązką mięty. Podawaj z grzankami.