Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag błyskawicznej kaszki kuskus
- 3 pomidorki koktajlowe
- pęczek dymki
- pół strąka żółtej papryki
- 1 ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kaszkę kuskus zalać wrzątkiem, tak, by przykrywał ją 1-cm warstwą. Lekko posolić, wymieszać, przykryć, odstawić na 10–15 minut. Przemieszać widelcem, wystudzić.
- Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Dymkę oczyścić, posiekać razem ze szczypiorem. Paprykę umyć, usunąć nasionka, pokroić w kostkę. Ogórek umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć nasionka, pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć. Miętę opłukać, osuszyć, oberwać listki, posiekać.
- Rozdrobnione warzywa wymieszać z kaszką, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sałatkę z kuskusem od razu podawać.