Składniki:
- główka sałaty
- seler
- papryka
- 2 marchwie
- por
- 3 dymki
- 20 dag szynki
- 10 dag kiełków
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek oleju
- słodko-kwaśny sos chilli
- mielona kolendra
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa oczyść, obierz. Marchew i seler zetrzyj na grubej tarce. Dymkę posiekaj z częścią szczypioru. Por pokrój w półplasterki, a paprykę w kostkę. Warzywa włóż na patelnię z olejem, podlej wodą. Dopraw kolendrą, czosnkiem, solą i pieprzem. Smaż, mieszając, ok. 10 min. Dodaj kiełki i pokrojoną szynkę. Dopraw sosem chilli. Wymieszaj, ostudź.
- Ze środka główki sałaty wyjmij 8–12 ładnych listków w kształcie koszyczków i napełnij je sałatką. Ułóż na półmisku. Podawaj z czosnkowymi grzankami z bagietki.