Nalewka z pomarańczy na święta i nie tylko. Oto 3 przepisy na nalewkę pomarańczową na wódce, spirytusie i z dodatkiem kawy
Nalewka z pomarańczy to pyszny trunek, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Wiosną i latem podawaj ją z lodem i świeżą miętą, natomiast jesienią i zimą dodaj goździki, cynamon oraz wanilię. Możesz także przygotować nalewkę pomarańczową z dodatkiem kawy. Oto pyszne i aromatyczne przepisy na rozgrzewający trunek.

Nalewka z pomarańczy ma piękny intensywny kolor i wspaniały aromat. Kluczem do sukcesu są soczyste i dojrzałe owoce. Nalewkę pomarańczową można przygotowywać przez cały rok, chociaż najczęściej sporządzamy ją w sezonie okołoświątecznym - jej smak można podkreślić dodatkiem goździków, wanilii i cynamonu. Świetnie smakuje przygotowana na bazie spirytusu, wódki, a także z subtelnym chlustem... kawy.
Spis treści:
- Nalewka z pomarańczy na wódce
- Nalewka z pomarańczy z goździkami i wanilią
- Nalewka z pomarańczy na spirytusie
Nalewka z pomarańczy na wódce
Najprostsza do przygotowania będzie klasyczna jesienna nalewka pomarańczowa na wódce. Ilość miodu możesz lekko zmniejszyć lub zwiększyć, jeśli chcesz, aby gotowy trunek był słodszy lub bardziej wytrawny i kwaskowy. Nalewka powinna leżakować minimum 4 tygodnie, zanim osiągnie idealne walory smakowe.
Składniki:
- 8 pomarańczy,
- 2 litry wódki,
- 500 ml spirytusu,
- 200 ml wody,
- 200 ml miodu wielokwiatowego.
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
- Z owoców wyciśnij sok.
- Skórkę wrzuć do dużego szklanego naczynia, zalej wódką i dodaj przecedzony sok. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 2-3 dni.
- Przygotuj syrop: zagotuj wodę i rozpuść w niej miód. Przelej do gąsiora i dodaj do niego przefiltrowany przez gazę alkohol.
- Całość wymieszaj i odstaw w ciemne miejsce.
- Nalewka z pomarańczy będzie gotowa po około 4 tygodniach.

Nalewka z pomarańczy i kawy (z dodatkiem goździków)
Kawa idealnie sprawdza się jako baza lub dodatek do gęstej, kremowej nalewki. W połączeniu z orzeźwiającym smakiem pomarańczy tworzy pyszny trunek, idealny na jesienno-zimowy czas. Możesz także przygotować nalewkę z kawy i łączyć ją ze świeżym sokiem pomarańczowym.
Składniki:
- 8 pomarańczy,
- 40 ziaren kawy,
- 1 l spirytusu,
- 200 ml wody,
- 200 ml miodu wielokwiatowego,
- 7-8 goździków,
- 1 laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania syropu: wodę podgrzej w garnku i dodaj do niej miód. Wystudź i dodaj do mieszanki cały spirytus.
- Pomarańcze dokładnie umyj, wyparz i pokrój na ćwiartki. Następnie powciskaj w nie ziarenka kawy.
- Przełóż je do gąsiora razem z przyprawami i zalej alkoholowym syropem.
- Odstaw na 4 tygodnie. Pamiętaj, by co kilka dni potrząsać gąsiorem.
- Po tym czasie nalewkę z pomarańczy przelej przez filtr i rozlej do mniejszych butelek. Podczas przelewania nalewki, wyciśnij dokładnie wszystkie części pomarańczy. Pilnuj, aby ziarna kawy nie wpadły do nalewki.
- Odstaw nalewkę z pomarańczy na kolejne 4 tygodnie w ciemne miejsce.

Nalewka z pomarańczy na spirytusie
Aromatyczne nalewki na spirytusie możesz zrobić niemal ze wszystkich owoców czy darów jesieni (np. orzechów lub kasztanów). Pomarańcze też świetnie się do tego sprawdzą. Tę nalewkę możesz uzupełnić także goździkami i cynamonem.
Składniki:
- 8 dojrzałych pomarańczy,
- 300 g cukru,
- 500 ml l wody,
- 500 ml spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze wyparz, obierz i podziel na ćwiartki.
- Przełóż owoce do słoja razem ze skórką bez białych błonek z jednej pomarańczy, zasyp cukrem i odstaw na 2 dni.
- Po tym czasie zalej je spirytusem wymieszanym z wodą.
- Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące.
- Nalewka z pomarańczy to doskonałe zwieńczenie niedzielnego obiadu.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.11.2020
Zobacz więcej przepisów na domowe nalewki: