Kiszone grzyby - przepis składniki i przygotowanie
Do kiszenia najlepsze będą koźlaki.

Opublikowano: 27.08.2014, 07:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg koźlaków
- sól gruboziarnista
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na grzyby kiszone!
- Grzyby oczyść, odetnij kapelusze, sprawdź, czy są zdrowe.
- Wrzuć do wrzątku, raz zagotuj, a następnie kilkakrotnie przepłucz w zimnej wodzie - zmieniając ją, by dokładnie usunąć z grzybów piasek.
- Przepłukane i obgotowane grzyby przełóż na sitko i dokładnie (przez kilka godzin) odsącz z wody.
- Na dnie naczynia, najlepiej kamionkowego (może też być szklane), ułóż kilkucentymetrową warstwę grzybów, posyp niewielka garstką grubej soli, na to grzyby i ponownie sól.
- Obciąż deseczką, talerzykiem lub kamieniem.
- Przez 3 dni trzymaj grzyby w cieple, a następnie wynieś do chłodnej piwnicy.
- Grzyby kiszone można będzie przechowywać kilka miesięcy.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na przetwory:
Mus jabłkowy - przepis
Ogórki z chili - przepis
Dżem z brzoskwiń - przepis
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...