Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg koźlaków
  • sól gruboziarnista
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na grzyby kiszone!

  1. Grzyby oczyść, odetnij kapelusze, sprawdź, czy są zdrowe.
  2. Wrzuć do wrzątku, raz zagotuj, a następnie kilkakrotnie przepłucz w zimnej wodzie - zmieniając ją, by dokładnie usunąć z grzybów piasek.
  3. Przepłukane i obgotowane grzyby przełóż na sitko i dokładnie (przez kilka godzin) odsącz z wody.
  4. Na dnie naczynia, najlepiej kamionkowego (może też być szklane), ułóż kilkucentymetrową warstwę grzybów, posyp niewielka garstką grubej soli, na to grzyby i ponownie sól.
  5. Obciąż deseczką, talerzykiem lub kamieniem.
  6. Przez 3 dni trzymaj grzyby w cieple, a następnie wynieś do chłodnej piwnicy.
  7. Grzyby kiszone można będzie przechowywać kilka miesięcy.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na przetwory:

Mus jabłkowy - przepis
Ogórki z chili - przepis
Dżem z brzoskwiń - przepis

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...