Reklama

Dżem z dyni i jabłek pasuje nie tylko do kanapek czy naleśników lub pancakesów, ale również jako dodatkowa warstwa w przekładanych ciastach.

Reklama

Dżem z dyni i jabłek

Składniki:

  • 1/2 kg jabłek,
  • 1/2 miąższu dyni,
  • cytryna,
  • 150 ml nieklarowanego soku jabłkowego,
  • 2 dag świeżego imbiru,
  • laska wanilii,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 kg cukru żelującego 2:1.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne.

  2. Dynię obierz i usuń pestki.

  3. Jabłka i dynię zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

  4. Dodaj sok jabłkowy, zmiksuj blenderem na mus.

  5. Imbir zetrzyj na tarce.

  6. Laskę wanilii rozetnij, wyskrob miąższ.

  7. Teraz do dżemu z dyni i jabłek dodaj imbir, wanilię razem z laską, cynamon i cukier żelujący.

  8. Całość odstaw na 2 godziny.

  9. Następnie zagotuj, gotuj na małym ogniu, aż dżem z dyni i jabłek zgęstnieje.

  10. Wyjmij laskę wanilii, gorący dżem nałóż od razu do wyparzonych słoików.

  11. Szybko zakręć, odwróć do góry dnem, odstaw do ostudzenia.

fot. Adobe Stock

Konfitura dyniowo-jabłkowa

Składniki:

  • 70 dag miąższu dyni,
  • 30 dag jabłek,
  • 400 ml soku jabłkowego nieklarowanego,
  • 1 kg cukru,
  • sok i miąższ z 1 pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Miąższ dyni pokrój w małą kostkę.

  2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na kawałki.

  3. Ugotuj do miękkości z sokiem jabłkowym i niewielką ilością wody.

  4. Przestudź i zmiksuj ręcznym blenderem na mus.

  5. Mus gotuj ok. 20 minut z cukrem i sokiem oraz miąższem z pomarańczy.

  6. Gorącą konfiturę z dyni i jabłek nałóż do wyparzonych słoików.

  7. Dokładnie zakręć wszystkie słoiki, odstaw, ostudź.

Marmolada dyniowa z sokiem jabłkowym

Składniki:

  • 700 ml nieklarowanego ekologicznego soku jabłkowego lub soku świeżo wyciśniętego z jabłek,
  • 30 dag ugotowanego i zmiksowanego miąższu dyni,
  • 50 dag cukru żelującego 2:1.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki włóż do garnka, zagotuj, gotuj powoli, zbierając łyżką wazową pianę. Stosuj się przy tym do wskazówek na opakowaniu cukru żelującego.

  2. Garnek zdejmij z ognia, jeszcze gorącą marmoladę z dyni i jabłek nałóż do przygotowanych słoików, zamknij.

  3. Słoiki odwróć do góry dnem i odstaw na ok. 30 minut na bawełnianą ściereczkę.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 11.10.2018

Reklama

Zobacz więcej przepisów z dynią w roli głównej:

Reklama
Reklama
Reklama