Czy wiesz jak cukier konserwuje produkty?

Cukier jest najpowszechniejszą, naturalną substancją słodzącą, ale jednocześniej najbardziej kaloryczną, dlatego konsumencji coraz częściej wybierają produkty bez cukru / fot. Fotolia
Co zrobić, by słodkie owoce się nie psuły? Dodać duuużo cukru. Cukier powstrzymuje naturalny proces rozkładu, przez co produkty nim konserwowane można trzymać dłużej w temperaturze pokojowej. W czym tkwi sekret konserwowania cukrem?
/ 03.11.2017 15:54
Cukier jest najpowszechniejszą, naturalną substancją słodzącą, ale jednocześniej najbardziej kaloryczną, dlatego konsumencji coraz częściej wybierają produkty bez cukru / fot. Fotolia

Działanie konserwujące cukru opiera się na zasadzie równowagi stężeń, co można zauważyć, umieszczając w wodzie czereśnie: w owocach znajduje się cukier, który pęcznieje gdy woda przeniknie przez skórkę do jej wnętrza. W pewnym momencie czereśnia opita wodą, pęka.

Gdyby natomiast włożyć czereśnie do zalewy o wysokim stężeniu cukru, owoce skurczą się, ponieważ otaczający je cukier wyssie z nich cukier. Zjawisko to nazywa się osmozą.

To właśnie ona okazuje się skuteczna, kiedy bakterie zaczynają się dobierać do konfitury. Cukier pozbawia mikroorganizmy wody i w ten sposób je wykańcza.

Redakcja poleca

REKLAMA