Reklama

Szybki pasztet na Wielkanoc w mięsnej wersji przygotujesz z piersi kurczaka, drobiowej wątróbki i odrobiny boczku, a w wersji wegetariańskiej z ciecierzycy, kaszy jaglanej i suszonych pomidorów z aromatyzowanego oleju.

Reklama

Spis treści:

  1. Szybki pasztet na Wielkanoc mięsny
  2. Szybki pasztet na Wielkanoc warzywny

Przepis na szybki pasztet wielkanocny mięsny

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 100 g boczku,
  • 1/2 selera,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 kajzerka,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • odrobina mleka,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka przełóż obranego selera, marchewki i pietruszkę i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni.
  3. Na drugiej patelni na oleju roślinnym przesmaż cebulę pokrój w piórka. Po 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i kurczaka pokrojonego w kostkę.
  4. Gdy mięso się zrumieni, dodaj wątróbkę i smaż jeszcze chwilę.
  5. Bułkę namocz w mleku.
  6. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
  7. Mięso, razem z cebulą, ugotowanymi warzywami i kajzerką przełóż do miski. Wszystkie składniki zmiel trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
  8. Do masy mięsnej wbij jajka, dodaj gałkę muszkatołową, majeranek, słodką paprykę i dopraw solą i pieprzem.
  9. Gotową masę włóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Posyp bułką tartą.
  10. Pasztet piecz przez 45-50 minut, aż będzie zrumieniony.
  11. Szybki pasztet na Wielkanoc w mięsnej wersji podawaj z żurawiną i kiszonymi ogórkami.
fot. Adobe Stock

Przepis na szybki pasztet wielkanocny warzywny

Składniki:

  • 2 puszki ugotowanej ciecierzycy,
  • szklanka kaszy jaglanej,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przelej dwukrotnie zimną wodą (najłatwiej zrobić to na sitku).
  2. Zalej dwiema szklankami wody, posól i ugotuj.
  3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
  4. Do miski przełóż ciecierzycę, cebulę, czosnek i suszone pomidory. Zmiksuj na gładką masę.
  5. Dodaj jajka, bułkę tartą, curry, kurkumę, oliwę i dopraw całość solą i pieprzem.
  6. Masę przełóż do formy wysmarowanej oliwą i wysypaną bułką tartą.
  7. Piecz przez 40 minut w piekarniku, aż pojawi się zrumieniona skórka.
Reklama

Więcej przepisów na pasztety na Wielkanoc:

Reklama
Reklama
Reklama