Szybki pasztet na Wielkanoc - w wersji mięsnej i wegetariańskiej
Szybki pasztet na Wielkanoc przygotujesz w niecałą godzinę (razem z czasem pieczenia). Mięsny dopraw majerankiem i gałką muszkatołową, a wegetariański curry i kurkumą.

Opublikowano: 29.03.2021, 14:55
Reklama
Szybki pasztet na Wielkanoc w mięsnej wersji przygotujesz z piersi kurczaka, drobiowej wątróbki i odrobiny boczku, a w wersji wegetariańskiej z ciecierzycy, kaszy jaglanej i suszonych pomidorów z aromatyzowanego oleju.
Reklama
Spis treści:
Przepis na szybki pasztet wielkanocny mięsny
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 100 g boczku,
- 1/2 selera,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 jajka,
- 1 kajzerka,
- 3 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- odrobina mleka,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do garnka przełóż obranego selera, marchewki i pietruszkę i ugotuj w osolonej wodzie.
- Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni.
- Na drugiej patelni na oleju roślinnym przesmaż cebulę pokrój w piórka. Po 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i kurczaka pokrojonego w kostkę.
- Gdy mięso się zrumieni, dodaj wątróbkę i smaż jeszcze chwilę.
- Bułkę namocz w mleku.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
- Mięso, razem z cebulą, ugotowanymi warzywami i kajzerką przełóż do miski. Wszystkie składniki zmiel trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Do masy mięsnej wbij jajka, dodaj gałkę muszkatołową, majeranek, słodką paprykę i dopraw solą i pieprzem.
- Gotową masę włóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Posyp bułką tartą.
- Pasztet piecz przez 45-50 minut, aż będzie zrumieniony.
- Szybki pasztet na Wielkanoc w mięsnej wersji podawaj z żurawiną i kiszonymi ogórkami.

Przepis na szybki pasztet wielkanocny warzywny
Składniki:
- 2 puszki ugotowanej ciecierzycy,
- szklanka kaszy jaglanej,
- kilka suszonych pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przelej dwukrotnie zimną wodą (najłatwiej zrobić to na sitku).
- Zalej dwiema szklankami wody, posól i ugotuj.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Do miski przełóż ciecierzycę, cebulę, czosnek i suszone pomidory. Zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj jajka, bułkę tartą, curry, kurkumę, oliwę i dopraw całość solą i pieprzem.
- Masę przełóż do formy wysmarowanej oliwą i wysypaną bułką tartą.
- Piecz przez 40 minut w piekarniku, aż pojawi się zrumieniona skórka.
Reklama
Więcej przepisów na pasztety na Wielkanoc:
Reklama
Reklama
Reklama