Reklama

Przepis na racuchy opiera się na użyciu mąki, świeżego albo zsiadłego mleka, jajek oraz drożdży. Dodatki są bardzo różne - popularnością cieszą się zarówno racuchy z jabłkami, jak i racuchy z bananami, racuchy ze śliwkami lub racuchy kokosowe. Racuchy uchodzą za tradycyjną potrawę kuchni polskiej, w niektórych regionach pod tą nazwą znane są również placuszki przyrządzane z ziemniaków.

Reklama

Przepis na racuchy z jabłkami

Jak zrobić racuchy z jabłkami? Oto składniki na 4 porcje racuchów:

  • 5 jabłek,
  • szklanka mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia.
  1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na drobne kawałki.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj jajka, śmietanę i mleko, wszystko wymieszaj mikserem.
  3. Ciasto powinno być dość gęste.
  4. Plastry jabłek mocz w cieście i kładź na rozgrzany olej. Po chwili odwracaj na drugą stronę.
  5. Osącz racuchy z jabłkami na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów na to, co zrobić z jabłek

Przepis na racuchy z bananami

Jak zrobić racuchy z bananami? Oto składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • 2 dojrzałe banany,
  • sok z połowy cytryny,
  • odrobina mleka,
  • 2 łyżki oleju.
  1. Banany, których użyjesz do racuchów, powinny być duże i mocno dojrzałe.
  2. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  3. Banany obierz, rozgnieć widelcem na papkę, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  4. Bananową papkę wymieszaj z jajkiem, mlekiem i olejem, następnie masę wymieszaj z suchymi składnikami.
  5. Gotowe ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, dodaj jeszcze mleka, jeśli za rzadkie - mąki.
  6. Ciasto na racuchy kładź łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju. Smaż z obu stron na złoto.
  7. Usmażone racuchy z bananami odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Przepis na racuchy z serem

Jak zrobić racuchy z serem? Oto składniki:

  • 40 dag mąki,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • szczypta soli,
  • 100 ml mleka,
  • 50 dag sera białego,
  • olej,
  • cukier puder do posypania.
  1. Z mąki, cukru, jajek, sody, cukru wanilinowego, szczypty soli i mleka rozmieszaj dość gęste ciasto o konsystencji śmietany.
  2. Ser rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta, wymieszaj.
  3. W garnku rozgrzej sporą ilość oleju - racuchy z serem powinny być smażone w głębokim tłuszczu.
  4. Łyżką nabieraj porcje ciasta na racuchy i kładź na tłuszcz. Smaż na lekko brązowy kolor.
  5. Wyjmij je łyżką cedzakową, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Oprósz cukrem pudrem.

W poniższym zbiorze znajdziecie jeszcze 19 przepisów na racuchy: racuchy z malinami, racuchy ze śliwkami, zdrowe racuchy owsiane, racuchy kokosowe, a także racuchy ryżowe.

Reklama

Sprawdź więcej naszych przepisów na przekąski

Zobacz jeszcze 19 przepisów na racuchy:

Reklama
Reklama
Reklama