Puszysty suflet serowy

- Karolina Mazowiecka
Składniki:
- 4 jajka
- 5 dag masła
- 3 i 1/4 czubatej łyżki mąki
- mleko
-10 dag drobno startego żółtego sera
Przygotowanie:
1. 4 jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. W płaskim, szerokim rondlu rozpuść 5 dag masła, wsyp 3 i 1/4 czubatej łyżki mąki i lekko przesmaż. Mieszając rózgą, wlej powoli mleko.
2. Gotuj, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Następnie zestaw rondel z ognia. Nie przerywając mieszania, dodaj żółtka i 10 dag drobno startego żółtego sera (najlepiej ostrego).
3. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do przygotowanej masy. Bardzo delikatnie wymieszaj. 4 ceramiczne lub wykonane z żaroodpornego szkła foremki grubo wysmaruj masłem.
4. Foremki napełnij masą do 3/4 wysokości i wstaw na 30 min do pieca nagrzanego do 190 st. 5 minut przed końcem pieczenia zwiększ temp. do 220 st. Sufleciki podawaj od razu, gdyż szybko opadają.