Reklama

Wybierając się na piknik, zabierz ze sobą nie tylko pyszne przekąski, ale także napoje oraz podstawową zastawę. Przydadzą się sztućce, talerzyki oraz kubeczki lub szklanki (możesz wybrać te jednorazowe, papierowe). Sprawdzi się także kawa, herbata lub zimne drinki w termosie.

Reklama

Spis treści:

  1. Muffinki z czekoladą
  2. Sałatka z burakiem
  3. Prosty przepis na pancakes
  4. Kanapki na piknik
  5. Ciasto francuskie na słodko

Przekąski na piknik: muffinki z czekoladą

Muffinki są pyszne, szybkie w przygotowaniu i idealnie sprawdzają się jako przekąska na rodzinny piknik. Możesz do nich przygotować także domowy sos waniliowy lub podać je z kleksem marmolady.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • 100 ml gazowanej wody,
  • 160 g cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tabliczka czekolady lub 80-100 g groszków czekoladowych.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść, a następnie lekko wystudź.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj oba cukry oraz proszek do pieczenia. Lekko wymieszaj trzepaczką.
  3. W osobnej misce wymieszaj jajka, wodę oraz wystudzone masło.
  4. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj lub zmiksuj na wolnych obrotach. Dodaj posiekaną czekoladę lub gotowe groszki.
  5. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką i przelej do foremek na muffiny.
  6. Wstaw do piekarnika (180 stopni) na pół godziny. Piecz do suchego patyczka.
fot. Przekąski na piknik: muffinki z czekoladą/Adobe Stock, Iryna Melnyk

Jedzenie na piknik: sałatka z burakiem

Sałatki to zawsze dobry pomysł na szybką i zdrową przekąskę. W tym przypadku kawałki buraka idealnie komponują się z miodowym dressingiem oraz posiekanymi orzechami.

Składniki:

  • miks sałat,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • średniej wielkości burak (surowy lub ugotowany),
  • garść posiekanych orzechów,
  • 50 g sera feta,
  • łyżka wody,
  • łyżka oleju,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Buraka pokrój w kostkę lub cienkie plasterki. Fetę włóż na chwilę do bardzo zimnej wody.
  2. Miks sałat umyj i osusz, a następnie przełóż do miski. Dodaj pokrojone na pół pomidorki, buraka oraz posiekane orzechy.
  3. Pokrusz w palcach fetę i dodaj do sałatki.
  4. W miseczce wymieszaj miód, wodę, olej oraz musztardę. Polej sałatkę, a na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
fot. Jedzenie na piknik/Adobe Stock, Татьяна Волкова

Przekąski na piknik dla dziecka: prosty przepis na pancakes

Pankejki to pyszna przekąska, którą kochają maluchy. Puszyste placki możesz podać z miodem, domowym dżemem czy sosem czekoladowym. Świetnie smakują także bez niczego lub lekko oprószone cukrem pudrem.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski i połącz z cukrem oraz proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj jajka, mleko, olej oraz sól. Całość zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką. Powinna powstać gładka, jednolita masa.
  3. Na mocno rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju wykładaj porcje placków i smaż na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.
fot. Przekąski na piknik na słodko/Adobe Stock, polinaloves

Zimne przekąski na piknik: kanapki

Bogate kanapki to pożywna propozycja na rodzinne wyjścia na piknik. Możesz przygotować je w wersji mięsnej i wegetariańskiej, wykorzystać miękkie i twarde sery, a także dowolne sosy i dressingi.

Składniki:

  • 2 ciabatty
  • masło,
  • dowolna sałata,
  • 4 plasterki wędliny,
  • 4 plasterki żółtego sera,
  • 2 łyżki sosu winegret,
  • sól i pieprz,
  • ulubione przyprawy i zioła.

Sposób przygotowania:

  1. Ciabattę nakrój wzdłuż, ale nie przekrawaj na pół i posmaruj cienko masłem każdą część.
  2. Połóż kawałek sałaty, plasterki wędliny i sera, a na koniec całość posyp przyprawami i polej sosem winegret.
  3. Dociśnij drugą połówką ciabatty.
fot. Przekąski na piknik/Adobe Stock, GreenArt Photography

Przekąski na piknik: gruszka w cieście francuskim

Ciasto francuskie idealnie sprawdza się do przygotowania szybkich przekąsek na imprezę, a także na całodniowe wyjścia na świeże powietrze. Smakują dobrze na słono - z wędliną i serem - ale także w wersji słodkiej.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 gruszki,
  • garść orzechów włoskich,
  • 50 g gorgonzoli,
  • łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i podziel na kwadratowe lub prostokątne kawałki.
  2. Na każdym z nich połóż cienki plasterek gruszki, a następnie pokrusz ser.
  3. Polej każdy kawałek miodem i posyp posiekanymi orzechami.
  4. Wstaw do piekarnika (200 stopni) na ok. 25 minut.
fot. Przekąski na piknik/Adobe Stock, irina2511
Reklama

Zobacz też inne pomysły na jedzenie na piknik:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...