Przygotowanie: ok. 40 min
Skłądniki:
- 300 ml wywaru z cielęciny
- po 2 łyżki masła i mąki
- 100 ml śmietanki
- 1 żółtko
- estragon
- sól
- pieprz
Na kotlety:
- 6 kotletów cielęcych
- ziarna jałowca
- 50 ml octu
- liść laurowy
- olej
Sposób wykonania:
1. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, cały czas mieszając, przesmaż ją, nie dopuszczając do zrumienienia.
2. Dodaj gorący wywar. Dokładnie mieszając, podgrzewaj go do zagotowania. Potem zmniejsz ogień i gotuj minutę, aż zgęstnieje.
3. Śmietankę rozmieszaj z żółtkiem, dodaj do sosu, dokładnie połącz. Mieszając, doprowadź całość do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj sos jeszcze 1–2 minuty.
4. Listki estragonu drobno posiekaj, dodaj do sosu, dopraw go też do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
5. Kotlety cielęce opłucz, osusz. Ocet zagotuj ze 100 ml wody, liściem laurowym i 2 ziarnami jałowca. Marynatę ostudź, zalej nią kotlety, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
6. Kotlety osusz, oprósz solą i pieprzem, posmaruj z dwóch stron olejem. Upiecz w piekarniku lub na ruszcie grilla. Podawaj z przygotowanym sosem.
Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>
Ziołowy sos do cielęciny (veloute)
fot. STOCKFOOD/FREE
Sos velouté jest odmianą beszamelu. W zależności od tego, jaki dodasz do niego wywar, możesz go podać do drobiu, gotowanej ryby lub warzyw.