Wiosenna sałatka z rzodkiewką, łososiem i jajkiem

W sklepach lub na targach możesz już znaleźć rzodkiewkę. Przygotuj z niej pyszną i lekką sałatkę!
/ 01.06.2015 08:00

Nie możesz doczekać się świeżych warzyw? W sklepach lub na targach możesz już znaleźć rzodkiewkę. Przygotuj z niej pyszną i lekką sałatkę. Wystarczy, że dodasz łososia i jajko!

Wiosenna sałatka z rzodkiewką, łososiem i jajkiem

fot. Fotolia

Składniki na 2 porcje:

  • Pęczek świeżych rzodkiewek
  • Filet z łososia
  • 4 jajka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Rukola
  • Sałata masłowa
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Łososia czyścimy, grillujemy na specjalnej patelni (bez tłuszczu) przez ok. 6-7 minut. Lekko solimy. Po uzyskaniu różowego mięsa, odstawiamy filet do ostygnięcia.
2. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki.
3. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki.
4. Jajka gotujmy na twardo. Po ostygnięciu kroimy na ćwiartki.
5. Rukolę i sałatę myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu.
6. Łososia rozgniatamy lekko widelcem tak, by powstały niewielkie kawałki.
7. Wszystkie składniki łączymy, na koniec dodajemy jajko. Całość wykładamy na talerz z sałatą. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA