Nie możesz doczekać się świeżych warzyw? W sklepach lub na targach możesz już znaleźć rzodkiewkę. Przygotuj z niej pyszną i lekką sałatkę. Wystarczy, że dodasz łososia i jajko!
fot. Fotolia
Składniki na 2 porcje:
- Pęczek świeżych rzodkiewek
- Filet z łososia
- 4 jajka
- 10 pomidorków koktajlowych
- Rukola
- Sałata masłowa
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Łososia czyścimy, grillujemy na specjalnej patelni (bez tłuszczu) przez ok. 6-7 minut. Lekko solimy. Po uzyskaniu różowego mięsa, odstawiamy filet do ostygnięcia.
2. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki.
3. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki.
4. Jajka gotujmy na twardo. Po ostygnięciu kroimy na ćwiartki.
5. Rukolę i sałatę myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu.
6. Łososia rozgniatamy lekko widelcem tak, by powstały niewielkie kawałki.
7. Wszystkie składniki łączymy, na koniec dodajemy jajko. Całość wykładamy na talerz z sałatą. Dodajemy sól i pieprz do smaku.