Składniki:
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 15 dag ugotowanej marchwi
- 40 dag rozmrożonego i osączonego szpinaku w liściach
- 2 duże jajka
- łyżka kremówki
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- 5 dag tartego sera
- gałka muszkatołowa
- sól
- biały pieprz
- masło do foremek
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Ziemniaki i marchew ostudź, dodaj ser, kremówkę, masło, jajka, mąkę, zmiksuj. Dopraw gałką, solą i pieprzem.
- Szpinak wymieszaj z roztartym czosnkiem i 2 łyżkami masy ziemniaczanej. Foremki wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Na dno nałóż masę ziemniaczaną, na nią szpinak, przykryj masą ziemniaczaną. Piecz 45 min (180 st.), aż wierzch zbrązowieje, a tymbaliki lekko podrosną. Pyszne są z sosem pesto.