Składniki:
- 6 befsztyków ze środkowej części polędwicy wołowej
- 6 małych kromek chleba tostowego
- 3 cienkie, podłużne plasterki boczku
- 10 dag pasztetu z wątróbki drobiowej
- 2–3 łyżki madery
- 5 dag masła
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Befsztyki opłucz i osusz. Cienkie i długie plasterki boczku przekrój wzdłuż na połówki. Krawędzie befsztyków owiń boczkiem, przebij szpadką lub zwiąż nicią kuchenną.
- Na patelni rozgrzej oliwę, włóż befsztyki i usmaż na rumiano z obu stron. Po usmażeniu oprósz je solą i pieprzem. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzej masło i usmaż na złoty kolor kromki chleba tostowego.
- Pasztet z wątróbek drobiowych rozetrzyj na krem. Podczas ucierania dodawaj maderę. Na gorących grzankach ułóż usmażone befsztyki, udekoruj wątróbką drobiową i podawaj.