Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka małych podgotowanych krewetek
- 4 duże krewetki
- ugotowana i pokrojona w kostkę marchewka
- 6 dużych, pokrojonych na kawałki białych szparagów ze słoika
- szklanka kremówki
- 1/2 szklanki białego wina
- 5 łyżeczek żelatyny
- 4 łyżki posiekanego koperku
- sok z cytryny
- sól
- biały pieprz
- łyżka oliwy czosnkowej
Przygotowanie:
- Duże krewetki usmaż na oliwie. Żelatynę wymieszaj z winem i rozpuść na parze. Przestudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Kilka łyżek kremówki wymieszaj z żelatyną połączoną z winem, wlej do reszty śmietany. Dodaj marchewkę, szparagi, krewetki. Dopraw masę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Na dnie 4 foremek ułóż po dużej krewetce, nałóż część masy, posyp koperkiem i przykryj resztą masy. Odstaw do lodówki na 1,5 godziny. Wyjmij terrinę na talerzyki i podawaj.