Tartinki z farszami

Piknikowe kanapki nie potrzebują przepychu czy nadmiaru ozdób – są prawdziwą pochwałą prostoty i ucztowania w otoczeniu natury.
/ 30.08.2006 12:27

Wypad na łono przyrody, piknik na leśnej polanie czy podwieczorek pod rozłożystą gruszą. Oto niezwykłe okazje na nadzwyczajne kanapki. Wszyscy znamy te miłe chwile, gdy po mozolnej wędrówce przysiadamy w cieniu na trawie i z wielkim zapałem wyciągamy z koszyka smaczne wiktuały.Apetyczne tartinki przekładane najrozmaitszymi farszami, maleńkie bułeczki z mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią albo wiejski
razowy chleb w towarzystwie darów lata: grzybów oraz warzyw. Sałaty, wędzonki, sery. Kolorowe piramidy pełne smakołyków. Piknikowe kanapki nie potrzebują przepychu czy nadmiaru ozdób – są prawdziwą pochwałą prostoty i radosnego ucztowania w otoczeniu natury.

z wędzonym łososiem i kozim serem:
Składniki:
- 8 kromek chleba razowego z formy
- 75 g koziego sera
- 150 g wędzonego łososia
- kapary, pieprz świeżo mielony
- koperek do smaku

z musem z gorgonzoli:
- 8 kromek chleba pszennego z formy
- 100 g sera gorgonzola
- 20 ml śmietany, 20 g szczypiorku
- 100 g gotowanej szynki

z langustynkami i awokado:
- 8 kromek chleba typu pumpernikiel
- 100 g ugotowanych langustynek (samo mięso)
- 20 g sosu majonezowego
- 1 awokado pokrojone w cienkie plasterki
- kiełki zbożowe
- szczypta czerwonego pieprzu, sól

z pastą jajeczną i ogórkiem:
- 8 kromek chleba tostowego
- 3 posiekane jajka na twardo
- 40 g majonezu
- 1 mały ogórek pokrojony w plastry
- sól, pieprz świeżo mielony

z chrupiącym boczkiem:
- 8 kromek pieczywa żytniego z formy
- 20 g majonezu
- 100 g grillowanego boczku
- 2 pomidory
- 1/2 główki zielonej sałaty


Składniki każdego farszu połączyć i doprawić.
Przygotowaną masą posmarować cztery kromki chleba. Na nich ułożyć odpowiednie dodatki:
wędlinę, ryby, warzywa lub owoce pokrojone w plastry, i przykryć pozostałymi czterema
kromkami. Odkroić skórkę; każdą porcję przekroić na pół.

Katarzyna Likus, "Kuchnia najlepsza pod słońcem", Edipresse Książki, Warszawa 2006

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)