Sos z sera gorgonzola, mascarpone i gruszki (motylki, penne)

Z sera gorgonzola wyciąć miękką część, rozgnieść widelcem i zmieszać w garnuszku z serkiem mascarpone.
/ 03.08.2009 10:19

Składniki

  • 120 g serka mascarpone,
  • 80 g sera gorgonzola,
  • 10 obranych orzechów włoskich,
  • gruszka

Sposób przygotowania

Z sera gorgonzola wyciąć miękką część, rozgnieść widelcem i zmieszać w garnuszku z serkiem mascarpone. Podgrzać sery na małym ogniu i mieszać drewnianą łyżką dopóki nie otrzyma się gładkiego kremu. Popieprzyć według gustu.

Umyć gruszkę i bez obierania ze skórki pokroić w kosteczkę (bez gniazda nasiennego). Dodać do kremu serowego i pozostawić na parę minut. Dodać orzechy włoskie, zamieszać. Dodać makaron, raz jeszcze zamieszać i podawać.