Przygotowanie ok. 20 min * 1 porcja – ok. 500 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag żółtej mozzarelli
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki tartej bułki
- olej lub sklarowane masło do smażenia
- konfitura z borówek lub żurawin
Sposób wykonania:
1. Ser pokrój w słupki grubości 3 cm.
2. Jajko lekko ubij. Na oddzielne talerzyki wysyp mąkę i tartą bułkę. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju.
3. Ser panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce. Od razu kładź na gorący tłuszcz i smaż, co jakiś czas obracając, tak by całe paluszki były jednolicie rumiane.
4. Zdejmij je z patelni, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by usunąć nadmiar tłuszczu.
5. Podawaj z konfiturą i bagietką.
Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>
Serowe paluszki ciągutki
fot. STOCKFOOD/FREE
W podobny sposób dadzą się też przygotować inne sery, np. żółta mozzarella, halloumi czy camembert