Sardynki po hiszpańsku

Ten sposób przyrządzania, dawniej stosowany przez marynarzy do konserwowania ryb, z czasem stał się wenecką tradycją.
/ 08.11.2007 10:04
 
Składniki:
- 12 sardynek
- 12 szalotek
- 3 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- 100 g mąki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml białego wina Gallo Family Sauvignon Blanc
- 100 ml białego octu winnego
- 3 gałązki tymianku
- 1 listek laurowy
- sól, ziarna pieprzu

Sposób wykonania:
1. Odciąć głowy sardynek i ryby sprawić.
2. Sardynki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
3. Szalotki i ząbki czosnku obrać, pokroić na plasterki. Natkę pietruszki opłukać, listki oderwać od łodyżek.
4. Mąkę wysypać na talerz. Sardynki obtoczyć w mące i delikatnie strzepnąć jej nadmiar.
5. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Włożyć sardynki i smażyć na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. W trakcie smażenia posolić. Wyjąć łopatką i osączyć z tłuszczu
na papierowym ręczniku.
6. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Włożyć szalotki i smażyć przez 5 minut, aż będą szkliste. Po 3 minutach dodać czosnek. Wlać białe wino i ocet, dodać tymianek, listek laurowy, natkę pietruszki, 10 ziarenek czarnego pieprzu i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8-10 minut.
7. Sardynki ułożyć w głębokim naczyniu i zalać wrzącą marynatą. Odstawić do ostygnięcia.
8. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin przed podaniem.

Warto wiedzieć
W ten sam sposób przyrządza się przede wszystkim małe rybki.

 
Jacques Le Divellec, "Ryby i owoce morza, 400 przepisów", Larousse Polska 2004
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)