Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 20 dag makaronu kokardki
- 20 dag szyjek rakowych z zalewy
- 20 dag ementalera
- 2–3 małe ogórki małosolne
- 5–6 łyżek sosu tatarskiego
- sól, pieprz młotkowany
Przygotowanie:
- Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie ugotuj makaron al dente. Po odcedzeniu osącz na sitku.
- Szyjki rakowe wyjmij z zalewy i osącz na sitku. Przełóż do szklanej salaterki. Ementaler pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do szyjek rakowych. Ogórki wyjmij z zalewy, lekko osącz na papierowym ręczniku kuchennym. Następnie pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Dołóż do szyjek rakowych i pokrojonego ementalera. Delikatnie wymieszaj.
- Składniki sałatki wymieszaj z ugotowanym makaronem, a następnie polej sosem tatarskim. Dopraw do smaku solą.
- Posyp grubo tłuczonym czarnym pieprzem. Przed podaniem możesz posypać sałatkę posiekanym koperkiem albo natką pietruszki.