Sałatka jesienny wianek

Marchewkę i seler ugotować w łupinach (każde osobno), ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać.
/ 02.09.2007 11:05

Składniki
1 średni seler ,
1/2 kg marchewki,
puszka zielonego groszku
3 - 4 korniszony,
5 - 6 marynowanych grzybków,
pęczek szczypiorku,
3 - 4 jaja,
1 szklanka majonezu,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
14 - 15 cieniutkich plasterków gotowanej szynki,
5 łyżeczek żelatyny, odrobina oleju do formy;

do dekoracji:
2 jajka na twardo,
kilka małych marynowanych grzybków,
kilka liści zielonej sałaty,
pomidory;

Sposób przygotowania
Marchewkę i seler ugotować w łupinach (każde osobno), ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Jarzyny, marynaty, jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać, groszek odsączyć z zalewy. Majonez wymieszać z jogurtem, 1/2 szklanki odłożyć do dekoracji. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać. Majonez z żelatyną wymieszać z sałatką. Doprawić solą i pieprzem. Formę wysmarować lekko olejem, sałatkę przełożyć do formy i odstawić na 3 -4 godziny do stężenia. Wyłożyć sałatkę na okrągły półmisek, polać resztą majonezu. Środek wyłożyć liśćmi zielonej sałaty, a w ten środek ładnie poukładać ruloniki szynki, aby utworzyły różowy bukiet otoczony zielenią. Przybrać sałatkę cząstkami jaj na twardo i ósemkami pomidora. Przed podaniem ochłodzić.