- 4 papryki
- 2 bakłażany
- 8 cebulek dymek
- 4 pomidory
- 2 pęczki natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- sok z całej cytryny
- sól, pieprz, świeże oregano, kminek arabski
Na blasze układamy rządkami wszystkie warzywa w całości i pieczemy je w mocno rozgrzanym piekarniku do miękkości. Gdy przestygną, ściągamy z nich skórki.
Z oliwy, soku z cytryny, posiekanej pietruszki, czosnku, oregano, soli, pieprzu i szczypty kminku arabskiego ucieramy mikserem sos.
W dużej misie układamy warstwami upieczone warzywa, każdą warstwę polewając sosem.
Ostatnią warstwę powinna stanowić papryka, ponieważ sok, który z niej spływa, będzie wspaniale doprawiał całą sałatkę. Sałatkę odstawiamy na noc, by nabrała smaku.
Podajemy z grzankami pokropionymi przed upieczeniem oliwą oraz natartymi czosnkiem i pomidorem.
Z tak przygotowanej sałatki możemy przyrządzić wspaniałą tortillę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki warzyw z sałatki i dwa roztrzepane jajka. I mamy tortillę.