Sajgonki

Sajgonki to dalekowschodnie krokiety, oryginalne i sycące. Naprawdę za nimi przepadam. Ewa zaraz je przygotuje.
/ 21.02.2007 16:05
Składniki:

- 20 krążków dużego papieru ryżowego
(na opakowaniu jest informacja, ile zawiera sztuk)
- 10 dag makaronu ryżowego „nitki”
- 8 grzybów mun
- 1 papryka (lub po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej: będzie bardziej kolorowo)
- 5 liści kapusty pekińskiej lub 2 cykorie (lub pół na pół)
- 3 nieduże marchewki
- 1 por lub 2 cebule
- sos sojowy
- troszkę soli
- przyprawy
- olej do głębokiego smażenia

2. Ewa zalewa makaron ryżowy wrzątkiem, przykrywa i odstawia na kilka minut. To samo robi z grzybami mun. Ani makaronu, ani grzybów nie trzeba gotować. Makaron będzie miękki po 5 minutach, grzyby po kwadransie.

4. ...a jak się Ewie nie chce, to sieka je w malakserze na wiórki, a warzywa uciera na tarce. Potem
odsącza makaron (może też nieco go pokroić) i miesza ze startymi warzywami.

5. Ewa dodaje posiekane grzyby mun do makaronu. Wszystko miesza i doprawia: curry, oregano, chili, pieprzem, pieprzem ziołowym i sosem sojowym. Farsz jest gotowy. Jeśli warzywa puściły wodę, Ewa zaraz ją odlewa: sajgonki lepiej będą się smażyć.



6. Czas na papier ryżowy: Ewa wlewa trochę ciepłej wody do dużego talerza, zanurza w niej na chwilę każdy krążek i odkłada na bok. Po chwili papier zmięknie. Ewa przygotowuje każdy krążek tuż przed nałożeniem farszu, nie zmiękcza ich wszystkich od razu.

7. Teraz na miękki krążek papieru nakłada farsz (ok. 2–3 łyżki). Zwija go jak naleśnik, a boki
zakłada do środka. Papier sklei się sam. Farsz nie może wystawać, bo papier nie sklei się prawidłowo. Nie przejmuj się ani trochę, jeśli nie wyjdzie Ci to od razu: zwijanie sajgonek staje się proste
po kilku próbach. :-)

8. Teraz Ewa rozgrzewa olej w głębokiej patelni albo frytkownicy. Kiedy będzie gorący, wkłada sajgonki.Oleju powinno być tyle, żeby przykrył je przynajmniej do połowy, a najlepiej całe.

9. Smaży je przez chwilę na złoty kolor. Po wyjęciu kładzie sajgonki na chwilę na papierze kuchennym: wsiąknie w niego nadmiar tłuszczu.



10. Jemy od razu! Gorące! Wspaniale smakują podane na liściu sałaty, z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego. Mniam!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/04.03.2007 10:47
przepis jest niedokładny ,więcej informacji.
/24.02.2007 11:24
brakuje punktu numer 3 dlatego niby nie po kolei, ale łatwo się domyślić ze mowa w nim o posiekaniu ręcznie wszyskich warzyw, bo w 4 pisze, że jak sie jej nie chce to je wrzuca do miksera:).poza tym przepis jak każdy inny na sajgonki.w niektórych jest podany makaron sojowy a nie ryżony i żeby do farszu dodać jajko rozmieszane bo sie lepiej masa trzyma- ja tak zrobiłam i wyszły super:)