Sylwestrowe menu powinno składać się przede wszystkim z dość lekkich i łatwych do jedzenia, nawet na stojąco, dań. Doskonale sprawdzają się zatem wszelkiego rodzaju przekąski na jeden kęs – można po nie sięgać w czasie rozmowy czy w przerwie między tańcami. Ale oczywiście nie obędzie się bez pożywniejszych potraw (bigos, mięsa, zupy) – wszak zabawa trwa do białego rana i jest dość wyczerpująca. Niezbędna będzie też duża ilość zimnych, orzeźwiających napojów.
- Jadłospis warto ustalić przynajmniej tydzień wcześniej. To pozwoli rozplanować zakupy i pracę.
- Zamiast kolacji przy suto zastawionym stole, zorganizujmy bufet. Ustawmy razem wszystkie przekąski i ciepłe dania na podgrzewaczach.
- Nie przygotowujmy wymyślnych potraw, raczej sprawdzone – wtedy jedzenie się nie zmarnuje.
- Powinny one dobrze znosić przechowywanie, tak by można było je zrobić kilka godzin wcześniej.
- Dania gorące powinny nadawać się do kilkakrotnego odgrzewania.
MINIPIZZE
Składniki na 12 porcji:Na ciasto:
- 60 dag mąki
- 4 dag drożdży
- ok. 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy ? sól
- Na wierzch:
- oliwki
- 1 por
- po 15 dag
- boczku i salami
- cebula
- 20 dag mozzarelli
- 150 g
- koncentratu
- oregano
- sól
- pieprz
- Mąkę wysyp na stolnicę. Wkrusz do niej drożdże, dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
- Ponownie wyrób, podziel na 12 części. Z każdej uformuj kulkę, ugniatając, rozpłaszcz ją na mały placek. Placki układaj na blasze do pieczenia lub w małych blaszkach, pozostaw do wyrośnięcia.
- Koncentrat rozprowadź niedużą ilością letniej wody. Dopraw. Sosem posmaruj każdy placek. Wierzchy obkładaj rozdrobnionymi składnikami.
- Piecz 10–15 min w 220 st. C.
ZIEMNIAKI-KANAPKI
Składniki na 12 porcji:- 12 ziemniaków
- sałatkowych
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 1 czerwona cebula
- 10 dag oscypka
- 40 dag mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 dag tartej bułki
- olej
- 2 kiszone ogórki
- sól
- pieprz
- Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Włóż do garnka, zalej wrzątkiem, posól, ugotuj. Osącz, przestudź, każdy przekrój wzdłuż na połowę.
- Plastry boczku zrumień na suchej patelni. Oscypek pokrój w plastry, a czerwoną cebulę w talarki. Połowę ziemniaków poprzekładaj boczkiem, oscypkiem i cebulą.
- Cebulę zetrzyj, odciśnij. Dodaj do mięsa z posiekanym czosnkiem, dopraw, wyrób. Z masy formuj kotlety, panieruj je w tartej bułce, usmaż na złoty kolor. Kotletami i plasterkami ogórka przełóż resztę ziemniaków.
ROLADKI Z ŁOSOSIA
Składniki na 12 porcji:- 15 dag wędzonego łososia w plastrach
- pół cytryny
- pół pęczka koperku
- 30 dag kremowego, śmietankowego twarożku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki kiełków, np. słonecznika
- sól
- pieprz
- Plastry łososia rozłóż na desce, skrop sokiem z cytyrny.
- Koperek dokładnie opłucz, osusz, drobno posiekaj.
- Twarożek utrzyj ze śmietaną. Dodaj do niego koperek i chrzan. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowaną masą delikatnie smaruj plastry łososia. Zwijaj je w dość ścisłe roladki, dobrze schłodź.
- Pokrój je w plastry szerokości ok. 2 cm. Ułóż na półmisku, udekoruj kiełkami.
WYTRAWNE PTYSIE
Składniki na 24 porcje:Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag masła
- 6 jajek
- 20 dag szynki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki majonezu
- szczypiorek lub natka pietruszki
- sól
- pieprz
- Do garnka wlej 1,5 szklanki wody, dodaj masło i szczyptę soli, zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj, postaw ponownie na ogniu.
- Podgrzewając ucieraj, do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zestaw je z ognia i przestudź. Ucieraj, dodając kolejno jajka do czasu, aż ciasto wystygnie.
- Ciastem napełnij szpryckę. Blachę wyłóż pergaminem. Wyciskaj nieduże ptysie. Piecz ok. 20 min w 210 st. C. Wystudź je, każdy przekrój na połowę.
- Na farsz szynkę i jajka pokrój w drobną kostkę. Dodaj ser, śmietanę, majonez i drobno pokrojony szczypiorek. Masę wymieszaj, dopraw. Przekładaj nią ptysie.
ŻEBERKA BARBECUE
Składniki na 12 porcji:- 1,5 kg wieprzowych żeberek
- 150 ml sosu barbeque
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oleju
- 1 cebula
- 1 marchewka
- mielona papryka
- sól
- pieprz
- Żeberka opłucz, osusz. Poprzekrawaj za każdą kostką, tak by powstały zgrabne porcje.
- Natrzyj je solą, pieprzem i papryką. Sos wymieszaj z miodem, zmiażdżonym czosnkiem i olejem. Posmaruj nim żeberka. Obłóż krążkami cebuli i talarkami marchewki. Odstaw na 2 dni w chłodne miejsce.
- Żeberka oczyść z warzyw, włóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Przykryj, piecz ok. 45 min w 180 st. C.
- Żeberka wyłóż na półmisek, udekoruj sałatą. Podawaj na przekąskę.
PIKANTNA SAŁATKA
Składniki na 12 porcji:- 30 dag makaronu kokardki lub innego grubszego
- 1 czerwona cebula
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- 2 marynowane zielone, ostre papryczki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 20 dag szynki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- Makaron ugotuj al dente (na półmiękko) w lekko osolonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie osącz.
- Cebulę obierz, pokrój w talarki. Pomidorki poprzekrawaj na pół. Marynowane papryczki pokrój w paski. Fasolę wyłóż na sito, przelej zimną wodą, dokładnie osącz. Szynkę pokrój w kostkę.
- Makaron wymieszaj z szynką i warzywami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Oliwę wymieszaj z octem i majonezem. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj.