Przekąski na sylwestra - porady, przepisy

Przekąski na sylwestra 2012 fot. Fotolia
Idealnie byłoby, gdyby goście włączyli się do przygotowań. Najlepiej wcześniej ustalić, kto i co przyniesie na zabawę sylwestrową.
/ 18.12.2012 12:22
Przekąski na sylwestra 2012 fot. Fotolia

Sylwestrowe menu powinno składać się przede wszystkim z dość lekkich i łatwych do jedzenia, nawet na stojąco, dań. Doskonale sprawdzają się zatem wszelkiego rodzaju przekąski na jeden kęs – można po nie sięgać w czasie rozmowy czy w przerwie między tańcami. Ale oczywiście nie obędzie się bez pożywniejszych potraw (bigos, mięsa, zupy) – wszak zabawa trwa do białego rana i jest dość wyczerpująca. Niezbędna będzie też duża ilość zimnych, orzeźwiających napojów.

  • Jadłospis warto ustalić przynajmniej tydzień wcześniej. To pozwoli rozplanować zakupy i pracę.
  • Zamiast kolacji przy suto zastawionym stole, zorganizujmy bufet. Ustawmy razem wszystkie przekąski i ciepłe dania na podgrzewaczach.
  • Nie przygotowujmy wymyślnych potraw, raczej sprawdzone – wtedy jedzenie się nie zmarnuje.
  • Powinny one dobrze znosić przechowywanie, tak by można było je zrobić kilka godzin wcześniej.
  • Dania gorące powinny nadawać się do kilkakrotnego odgrzewania.

MINIPIZZE

Składniki na 12 porcji:
Na ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • ok. 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy ? sól
  • Na wierzch:
  • oliwki
  • 1 por
  • po 15 dag
  • boczku i salami
  • cebula
  • 20 dag mozzarelli
Na sos:
  • 150 g
  • koncentratu
  • oregano
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Mąkę wysyp na stolnicę. Wkrusz do niej drożdże, dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Ponownie wyrób, podziel na 12 części. Z każdej uformuj kulkę, ugniatając, rozpłaszcz ją na mały placek. Placki układaj na blasze do pieczenia lub w małych blaszkach, pozostaw do wyrośnięcia.
  3. Koncentrat rozprowadź niedużą ilością letniej wody. Dopraw. Sosem posmaruj każdy placek. Wierzchy obkładaj rozdrobnionymi składnikami.
  4. Piecz 10–15 min w 220 st. C.

ZIEMNIAKI-KANAPKI

Składniki na 12 porcji:
  • 12 ziemniaków
  • sałatkowych
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 10 dag oscypka
  • 40 dag mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag tartej bułki
  • olej
  • 2 kiszone ogórki
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Włóż do garnka, zalej wrzątkiem, posól, ugotuj. Osącz, przestudź, każdy przekrój wzdłuż na połowę.
  2. Plastry boczku zrumień na suchej patelni. Oscypek pokrój w plastry, a czerwoną cebulę w talarki. Połowę ziemniaków poprzekładaj boczkiem, oscypkiem i cebulą.
  3. Cebulę zetrzyj, odciśnij. Dodaj do mięsa z posiekanym czosnkiem, dopraw, wyrób. Z masy formuj kotlety, panieruj je w tartej bułce, usmaż na złoty kolor. Kotletami i plasterkami ogórka przełóż resztę ziemniaków.

ROLADKI Z ŁOSOSIA

Składniki na 12 porcji:
  • 15 dag wędzonego łososia w plastrach
  • pół cytryny
  • pół pęczka koperku
  • 30 dag kremowego, śmietankowego twarożku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki kiełków, np. słonecznika
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Plastry łososia rozłóż na desce, skrop sokiem z cytyrny.
  2. Koperek dokładnie opłucz, osusz, drobno posiekaj.
  3. Twarożek utrzyj ze śmietaną. Dodaj do niego koperek i chrzan. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Przygotowaną masą delikatnie smaruj plastry łososia. Zwijaj je w dość ścisłe roladki, dobrze schłodź.
  5. Pokrój je w plastry szerokości ok. 2 cm. Ułóż na półmisku, udekoruj kiełkami.

WYTRAWNE PTYSIE

Składniki na 24 porcje:
Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 6 jajek
Na farsz:
  • 20 dag szynki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody, dodaj masło i szczyptę soli, zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj, postaw ponownie na ogniu.
  2. Podgrzewając ucieraj, do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zestaw je z ognia i przestudź. Ucieraj, dodając kolejno jajka do czasu, aż ciasto wystygnie.
  3. Ciastem napełnij szpryckę. Blachę wyłóż pergaminem. Wyciskaj nieduże ptysie. Piecz ok. 20 min w 210 st. C. Wystudź je, każdy przekrój na połowę.
  4. Na farsz szynkę i jajka pokrój w drobną kostkę. Dodaj ser, śmietanę, majonez i drobno pokrojony szczypiorek. Masę wymieszaj, dopraw. Przekładaj nią ptysie.

ŻEBERKA BARBECUE

Składniki na 12 porcji:
  • 1,5 kg wieprzowych żeberek
  • 150 ml sosu barbeque
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Żeberka opłucz, osusz. Poprzekrawaj za każdą kostką, tak by powstały zgrabne porcje.   
  2. Natrzyj je solą, pieprzem i papryką. Sos wymieszaj z miodem, zmiażdżonym czosnkiem i olejem. Posmaruj nim żeberka. Obłóż krążkami cebuli i talarkami marchewki. Odstaw na 2 dni w chłodne miejsce.
  3. Żeberka oczyść z warzyw, włóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Przykryj, piecz ok. 45 min w 180 st. C.
  4. Żeberka wyłóż na półmisek, udekoruj sałatą. Podawaj na przekąskę.

PIKANTNA SAŁATKA

Składniki na 12 porcji:
  • 30 dag makaronu kokardki lub innego grubszego 
  • 1 czerwona cebula
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 marynowane zielone, ostre papryczki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 20 dag szynki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Makaron ugotuj al dente (na półmiękko) w lekko osolonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie osącz.
  2. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Pomidorki poprzekrawaj na pół. Marynowane papryczki pokrój w paski. Fasolę wyłóż na sito, przelej zimną wodą, dokładnie osącz. Szynkę pokrój w kostkę.
  3. Makaron wymieszaj z szynką i warzywami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Oliwę wymieszaj z octem i majonezem. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj.

Redakcja poleca

REKLAMA