Przygotowanie 90 min * 1 porcja – ok. 135 kcal
Składniki:
Na roladki:
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 ugotowany filet z kurczaka
- 20 dag mrożonego szpinaku
- 15 dag sera feta
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól
- pieprz
Na tójkąty:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 40 dag mrożonych warzyw
- olej
- keczup
- 5 dag żółtego sera
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Z mąki, mleka, 2 jajek, łyżki oleju i szczypty soli rozmieszaj ciasto naleśnikowe. Usmaż cienkie naleśniki.
2. Na łyżce oleju podduś szpinak. Dodaj pokrojony w kostkę filet, posiekany czosnek i fetę, chwilę przesmaż, dopraw.
3. Naleśniki smaruj przygotowanym farszem. Zwijaj w ścisłe roladki, każdą pokrój na kawałki szerokości 2–3 cm. Jeśli się rozwijają, każdy możesz spiąć wykałaczką.
4. Na patelni z olejem przesmaż i podduś mrożone warzywa. Wymieszaj je z kilkoma łyżkami keczupu, tak by były pokryte sosem, dopraw.
5. Rozmrożone ciasto francuskie cienko rozwałkuj, pokrój na nieduże kwadraty. Na każdy kwadrat wyłóż trochę warzywnego farszu, posyp go startym żółtym serem. Dokładnie zlep brzegi ciasta.
6. Trójkąty ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj żółtkiem. Piecz na złoty kolor w 210 st. C.
Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>
Półmisek z miniprzekąskami
fot. STOCKFOOD/FREE
Do półmiska przekąsek dobrze jest podać sosy do maczania