Składniki:
3 sprawione gołębie,
4 łyżki masła,
1 łyżka oleju,
60 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w drobną kostkę,
2 cebule obrane i pokrojone w małe kawałki,
1 ząbek czosnku obrany i drobno posiekany,
1/3 łyżeczki tymianku,
30 dag serc karczochów pokrojonych na plasterki,
15 dag pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na plasterki,
3 sparzone i obrane pomidory - grubo pokrojone,
6 łyżek drobno posiekanej i zielonej pietruszki,
120 g wędzonego i chudego boczku - pokrojonego w cienkie paseczki,
80 ml madery,
100 ml mocnego bulionu wołowego,
50 dag kruchego ciasta,
1 białko lekko ubite,
1 żółtko lekko ubite.
Przygotowanie:
Gołębie umyć wewnątrz i z wierzchu, osuszyć, przekroić na cztery części, wyjąć kości grzbietowe i żeberka. Wsypać na rozgrzaną łyżkę masła i olej. Obsmażyć kawałki gołębi i odstawić na bok. Naczynie żaroodporne natłuścić 3 łyżkami masła. Ułożyć na przemian warzywa, zioła i boczek. Gołębie mają być na wierzchu. Wlac wino i bulion. Rozwałkować ciasto. Brzegi formy wysmarować białkiem, nałożyć płat ciasta i mocno zacisnąć. Na środku wyciąć okrągły otwór, aby mogła ujść para. Z pozostałęgo ciasta wykroić dekorację. Wokół otworu przykleić białkiem pasek ciasta. Wierzch posmarować żółtkiem. Piec w temp. 230 st. C przez 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 175 st. C i piec 40 min.