Składniki:
- opak. lazanii
- 12 parówek
- 2 cukinie
- 5–6 łyżek keczupu
- 2 łyżki masła (5 dag masła)
- 2 łyżki mąki
- 0,4 l mleka
- 10 dag startego parmezanu
- zioła prowansalskie
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Płaty lazanii włóż kolejno do osolonego wrzątku, ugotuj na półtwardo, odcedź, przelej zimną wodą, by się nie skleiły i osącz. Cukinie umyj, odetnij końce, pokrój w długie wstążki, zblanszuj w osolonym wrzatku, osącz, ostudź. Parówki obierz z osłonek, posmaruj keczupem, posyp papryką i ziołami. Zawiń we wstążki cukinii i w płaty lazanii.
- Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę. Rozprowadź ją powoli wlewanym zimnym mlekiem i mieszając zagotuj. Beszamel dopraw do smaku.
- Na dnie żaroodpornej formy rozsmaruj kilka łyżek beszamelu, ułóż zawinięte w makaron parówki. Każdą warstwę polej beszamelem i posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i zapiekaj 30 min.