Składniki:
- po 1 strąku żółtej i czerwonej papryki
- 1 cebula
- 20 dag kurek
- 6 jajek
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1–2 ząbki czosnku
- tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na paseczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Kurki oczyść, opłucz, osącz. Na dużej, głębokiej patelni lekko podgrzej oliwę. Włóż cebulę z czosnkiem i podsmaż na szklisto. Dodaj kurki i paprykę. Dopraw do smaku tymiankiem, solą oraz pieprzem. Smaż 8–10 minut, mieszając.
- Jajka umyj, wbij do miski, dodaj starty parmezan i roztrzep widelcem. Podsmażone warzywa i kurki zalej masą jajeczną. Potrząśnij patelnią, aby masa jajeczna rozlała się na całej powierzchni. Smaż omlet na średnim ogniu, podważając brzegi, aż płynna masa jajeczna spłynie na dno i się zetnie.
- Gdy spód się zarumieni, a wierzch będzie jeszcze galaretowaty, przykryj patelnię i dosmaż omlet na małym ogniu (5–6 minut). Omlet z grzybami można też wstawić do gorącego piekarnika (bez przykrycia), aby wierzch się ściął.