Ogród rozkoszy

Raj na przedwiośniu? Tak. Wybierz się z nami w egzotyczną podróż do... pobliskiego supermarketu. Na stoisko z owocami.
Co wkładamy do koszyka? Melony (np. kantalupa, amrozja czy persian lub odmiany zimowe). Bo melony są niskokaloryczne, bogate w beta-karoten oraz witaminy A i C, a także potas. Awokado, bo zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, błonnik, folacynę, potas. Obniża też stężenie złego cholesterolu (LDL). Orzechy kokosowe. Dlatego, że mają dużo składników odżywczych. Mango – ze względu m.in. na bogactwo potasu, magnezu, fosforu oraz beta-karotenu, który dobrze działa również na skórę: przywraca jej elastyczność i młody wygląd. Do tego jeszcze cytrusy. I wybór jest bardzo owocny.

Oda do awokado

- 1 awokado
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 zielona papryka
- 6 łyżek oliwy
- po 1 łyżeczce: sosu sojowego i octu winnego (lub sok z cytryny)
- natka pietruszki albo liście świeżej kolendry
- sól, pieprz

1. Fasolę odcedź, przepłucz wodą, osącz na sitku. Posiekaj natkę.
2. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. Wymieszaj z fasolą, natką pietruszki, sosem sojowym, oliwą. Dopraw do smaku.
3. Awokado podziel na połowę i usuń pestkę. Pokrój owoc na ćwiartki. Skrop cytryną. Ułóż na talerzu.
Podawaj z fasolą.
Awokado (łac. Persea). Wybieraj owoce o lekko miękkiej skórce, bez plam i przebarwień.

Ambrozja bogów
- 1 melon (np. kantalupa, zimowy, persian)
- 1 kieliszek alkoholu
- po 1/2 szklanki mrożonych: malin, jagód, itp.
- garść orzechów włoskich lub płatków zbożowych
- 1/2 szklanki bitej śmietany lub jogurtu
- sok z cytryny, imbir

1. Melon umyj. Przekrój na pół. Łyżeczką usuń nasiona. Skrop go cytryną, posyp imbirem.
2. Napełnij połówki melona bitą śmietaną, dodaj owoce (skropione alkoholem), pokrusz orzechy. Włóż do lodówki. Podawaj deser schłodzony.


Melon Persian (łac. Cucumis melo). Dojrzały owoc uwalnia piękny aromat przez skórkę.

Rajskie życie
- 1 orzech kokosowy
- dowolne owoce (np. mango, mandarynki, pomarańcze, banan)
- sok z cytryny

1. Na brązowej, zdrewniałej warstwie, u szczytu orzecha odszukaj trzy okrągłe wgłębienia i ostrym końcem noża wywierć w nich dwa otworki. Przelej tzw. wodę kokosową do szklanki. Jest lekko słodkawa i idealnie czysta (można ją albo ochłodzić i wypić od razu, albo też wykorzystać do koktajli lub dodać do potraw itp.).
2. Potem rozłup orzech nożem lub tasakiem. Dla ułatwienia możesz wcześniej nadpiłować skorupę.
3. Cytrusy obierz i podziel na cząstki, banan i mango pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj składniki.
4. Wnętrze orzecha wypełnij owocami. Możesz udekorować wiórkami kopry i pokruszonym lodem. Do deseru najlepiej podać specjalne ostre widelczyki.
Kokos (łac. Cocos nucifera). Ma nasycone kwasy tłuszczowe, żelazo i witaminy. Im owoc młodszy, tym warstwa jego miąższu (kopry) jest cieńsza i bardziej miękka.

Złota droga
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka masła
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli, cynamonu
farsz:
- 2 kiwi
- 1 banan
- 1 cukier waniliowy
- 1 jogurt naturalny

1. Owoce obierz, pokrój na plasterki, wymieszaj z jogurtem i z cukrem waniliowym.
2. Do miski wsyp przesianą mąkę i sól, dodaj jajko roztrzepane z mlekiem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
3. Rozgrzej masło na patelni, wlej trochę ciasta, rozprowadź je równomiernie i smaż z każdej strony na złoty kolor.
4. Posmaruj naleśniki farszem, zawiń. Oprósz cynamonem. Podawaj ciepłe.
Kiwi (łac. Actinidia). Jest bogatym źródłem witamin C i A, potasu, wapna, żelaza oraz kwasu foliowego.


Gorący lód
- 1 dojrzały owoc mango
- 4 kulki lodów cytrynowych
- 1 kieliszek rumu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- kruszony lód
- plasterki cytryny
- liście świeżej mięty

1. Mango schłódź w lodówce przez 2 godz. Obierz, usuń pestkę, pokrój w dość grube plastry.
2. Włóż do pucharków, skrop sokiem z cytryny. Posyp cukrem, dodaj rum i kruszony lód.
3. Na koniec włóż po kulce lodów cytrynowych. Możesz udekorować listkami świeżej mięty lub plasterkami cytryny. Podawaj natychmiast.
Mango (łac. Mangifera indica). Jest niskokaloryczne i bogate w mikroelementy.

Policz słodycz
- 10 owoców liczi (mogą być z puszki, w syropie)
- 10 moreli (też z puszki)
- 2 kieliszki winiaku
- garść rodzynek

1. Liczi i morele wyjmij delikatnie z puszek, osącz owoce z syropu (ale go nie wylewaj). Rodzynki umyj i osusz. Do syropu z liczi wlej parę łyżek syropu z moreli, wymieszaj z alkoholem i wsyp rodzynki.
2. Rozłóż owoce do salaterek lub pucharków. Taki sam deser można przygotować ze świeżych liczi: po obraniu ich i usunięciu pestek włóż owoce do rondla, zalej szklanką wody z dodatkiem 2 łyżek cukru. Gotuj 5 minut. Dalej: jak wyżej.

Liczi (łac. Litchi chinensis), inaczej śliwki chińskie. To bardzo słodkie i smaczne owoce. Zawierają białko, sole mineralne, a świeże liczi także witaminę C. Można je suszyć albo zamrażać.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)