Przygotowanie ok. 40 min * 1 porcja – 145 kcal
Składniki na 10 porcji:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 łyżki oleju
Na farsz:
- 20 dag twarożku ziarnistego
- 30 dag pomidorków koktajlowych lub 3 pomidory duże
- garść sałaty rukoli
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Pomidorki umyj, osusz, każdy przekrój na połowę. Rukolę opłucz, osącz.
2. Z mąki, mleka, żółtek i łyżki oleju rozmieszaj ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany.
3. Listki bazylii opłucz, drobno posiekaj. Białka ubij na sztywną pianę. Bazylię i pianę dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
4. Podlewając olejem, smaż na patelni kolejno 10 naleśników.
5. Od razu wykładaj na nie nieco twarożku, pomidorów i rukoli. Całość oprósz solą i pieprzem. Naleśniki możesz składać na połowę. Od razu podawaj.
Naleśniki z pomidorami - przepis
fot. STOCKFOOD/FREE
Do ciasta możesz też dodać drobno posiekaną rukolę, szczypiorek czy koperek. Naleśniki zyskają na wyglądzie i wartości odżywczej.