Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 twarde gruszki
- 4 łyżki miodu gryczanego
- 1 cytryna
- 6 łyżek dżemu żurawinowego
- 2 łyżki roztopionego masła
- łyżeczka startego imbiru
- kieliszek brandy lub innego aromatycznego alkoholu
Przygotowanie:
- Gruszki umyj, obierz, przekrój wzdłuż na połówki i łyżeczką usuń gniazda nasienne. Z cytryny cienko zestrugaj skórkę i wyciśnij sok.
- Gruszki skrop sokiem cytrynowym i alkoholem. Posmaruj miodem wymieszanym z masłem i imbirem. Ułóż na tackach do grillowania przekrojoną częścią do dołu. Piecz 5–6 minut nad żarzącymi się węglami.
- Gruszki odwróć na drugą stronę. Posmaruj ponownie mieszanką miodową. W miejsce po gniazdach nasiennych włóż żurawiny. Piecz teraz 7–8 minut, aż gruszki będą miękkie.
- Podawaj na gorąco posypane cienko pokrojoną skórką pomarańczową.