Płatki? To jest to!
Kukurydziane, pszenne, owsiane. Wszystkie są zdrowe, a poza tym znakomicie sprawdzają się w roli koła ratunkowego, gdy koniecznie musisz coś przekąsić. Wystarczy, że dodasz do nich mleko, jogurt, kefir, owoce świeże, mrożone albo suszone, rodzynki, konfitury... i już stoi przed Tobą pożywny i smaczny posiłek. Płatki o zabawnych kształtach i nietypowych smakach (np. czekoladowe, miodowe, orzechowe) są wręcz idealne, gdy chcesz podsunąć zdrową przekąskę małemu niejadkowi.
Ważne wskazówki
Co warto zawsze mieć w domu, żeby błyskawicznie sporządzić przekąski?
Jarzyny to przekąskowy numer jeden. Trzymaj stale w szafce kukurydzę w puszce, fasolę lub groszek, a w zamrażalniku marchewkę, szpinak, kalafiory bądź brokuły.
Owoce, takie jak jabłka, gruszki, melony czy ananasy, dłużej niż inne gatunki zachowują świeżość. Jeszcze bezpieczniej przechowywać je w szufladzie lodówki. Zrób też zapas mrożonek z nietrwałych owoców sezonowych.
Ryż i kasze to świetna baza wielu małych dań. Porcjowane w torebkach są lepsze, bo o wiele łatwiej i szybciej można je ugotować.
Muesli w duecie z konfiturą
Składniki (dla 2 osób):
- filiżanka pełnoziarnistych płatków zbożowych
- łyżka orzechów, np. laskowych, włoskich
- łyżka rodzynków
- kawałek jabłka albo gruszki
- 2 łyżki konfitury, np. wiśniowej i jagodowej
- szklanka chudego mleka lub jogurtu naturalnego
Rodzynki opłucz w ciepłej wodzie, wrzuć do kubka lub miseczki, zalej chłodną wodą i mocz w niej przez 3–5 minut, osącz na sicie lub osusz na ściereczce.
Orzechy dokładnie posiekaj, dodaj do rodzynków, wsyp płatki zbożowe, wszystko razem dokładnie wymieszaj w miseczce.
Na wierzchu połóż konfitury i pokrojony w plastry owoc. Tuż przed podaniem zalej mlekiem bądź jogurtem.
Tęcza z melonem
Składniki (dla 2 osób):
- 1/4 melona zielonego
- 1/4 melona żółtego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki soku z czarnej porzeczki lub jagód
- szczypta soli
Melony opłucz, dokładnie osusz, obierz, wyjmij gniazda nasienne, miąższ pokrój na nieduże kawałki, po czym układaj je na talerzykach na przemian – raz żółte, raz zielone.
Do jogurtu dodaj sok (wlewaj go stopniowo, jak najcieńszym strumieniem, od razu mieszając z jogurtem). Na koniec dorzuć szczyptę soli, jeszcze raz wymieszaj wszystko, a następnie ubij trzepaczką ręczną lub elektryczną na puszystą masę.
Polej melony jogurtową pianką, tworząc kolorowe „kleksy” na środku każdego kawałka owocu. Wstaw potrawę do lodówki, podawaj mocno schłodzoną.
Kanapka bardzo serowa
Składniki (dla 2 osób):
- 2 bułki pełnoziarniste
- pomidor
- 5 dag twardego tofu
- 4 plasterki odtłuszczonego żółtego sera
- łyżeczka masła
- 2 liście sałaty
Bułki przekrój, cienko posmaruj masłem, na dolnych połówkach porozkładaj poszarpane na mniejsze kawałki liście sałaty, umieść na nich dość grube krążki pomidora.
Na pomidorze ułóż warstwami plasterki sera (żółty, tofu i znowu żółty), przykryj wszystko posmarowaną masłem górną częścią bułki.
Omlet wiosenny
Składniki (dla 2 osób):
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- kilka różyczek brokułów
- kilka drobno pokrojonych pieczarek
- 1/4 szklanki tartego sera light
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki oliwy
Obgotuj brokuły, wkładając je do osolonego wrzątku na 1–2 minuty; pozostaw do odsączenia na cedzaku. Możesz też podgotować je na parze, trzymając na sicie nad wrzącą wodą przez 3–4 minuty.
Ubij w miseczce jajka, roztrzepując je z wodą i solą.
Rozgrzej oliwę na patelni, a następnie krótko podsmaż na niej pieczarki (nie powinny puścić wody, lecz się zarumienić – stracą wówczas posmak surowizny).
Wylej masę jajeczną na patelnię w ten sposób, żeby podsmażone pieczarki zostały nią przykryte. Potem smaż, co jakiś czas odrobinę unosząc brzegi omletu łopatką, aby surowa masa spływała pod spód.
Gdy wierzch się zetnie, posyp omlet brokułami i serem. Poczekaj chwilę, aż ser zacznie lekko się rozpuszczać. Złóż omlet na pół i ostrożnie zsuń na talerz. Podawaj przybrany zieleniną.
Gabriela Wilczyńska