Sałatka z kaszki kuskus świetnie sprawdzi się jako lunch w upalne dni, jako dodatek do grilla, a także jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Lekka przekąska idealna na lato!
fot. Fotolia/serwis prasowy Quicker
Składniki na sałatkę z kuskusem:
- szklanka kaszy kuskus
- 1 ogórek
- 100 g sera feta
- orzechy włoskie
- pietruszka
Dressing:
- olej rzepakowy
- cytryna
- sól i pieprz
- cukier
Sposób przygotowania sałatki:
1. Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej wrzącą wodą ponad poziom kaszy, całość odstaw na moment, aż kasza wchłonie całą wodę (możesz kaszę odrobinę posolić).
2. Umyj ogórka i pokrój w cienkie plasterki, a ser feta w drobną kostkę.
3. Orzechy włoskie po sparzeniu i obraniu ze skorupki, posiekaj na drobniejsze cząstki.
4. W osobnym naczyniu przygotuj dressing: 3 łyżki oleju rzepakowego, a do tego kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczypta cukru.
5. Wszystkie składniki wraz z ostudzoną kaszą wrzuć do jednej miski i dokładnie wymieszaj, polej dresingiem i ponownie wymieszaj.
6. Na górę połóż kilka orzechów włoskich i listków pietruszki do ozdoby.
Na podstawie materiałów prasowych marki Quicker