Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na dipy:
- 1 l naturalnego jogurtu
- 20 dag mielonego twarogu
- pół słoika gęstego majonezu
- 2 pomidory
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kostka bulionu warzywnego
- 1–2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- mielona papryka
- curry
- imbir
- sól, pieprz
Na kulki mięsne (25–30 sztuk):
- 70 dag mielonego mięsa
- 1 jajko
- 5 łyżek tartej bułki
- 2–3 łyżki śmietany
- po 8–10 jaj przepiórczych na twardo, pomidorków koktajlowych i oliwek
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Dipy. Jogurt zmiksuj z twarogiem, majonezem, sokiem cytrynowym i rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku kostką bulionową. Podziel na 2 części. Pierwszą zmiksuj z obranymi pomidorami oraz koncentratem pomidorowym. Dopraw zmiażdżonym czosnkiem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Drugą część zmiksuj z jajkami na twardo, orzechami, musztardą, curry i imbirem.
- Masę mięsną wyrób z jajkiem, bułką i śmietaną. Wilgotnymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając do środka jajeczka, oliwki lub pomidorki. Usmaż na oleju.