Kruche pierożki

Nadziewane pszenicą z sosem makowym.

Składniki:
- 200 g namoczonej i ugotowanej pszenicy
- 200 g sparzonego i dwukrotnie zmielonego maku
- 4 łyżki rodzynek
- 1 laska wanilii
- 1 rozmącone jajo
- 1 żółtko
- 2 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- oliwa z oliwek
- 300 g mąki
- 200 g masła twardego z lodówki
- 100 g cukru pudru
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.


1. Mąkę, masło i cukier puder (w proporcji 3:2:1) siekamy dokładnie nożem, dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy tak, żeby składniki się połączyły.
2. Formujemy kulę, owijamy ją folią plastikową i wstawiamy na 20 – 30 min do lodówki.
3. Pszenicę przesmażamy na oliwie, dodajemy połowę maku, 2 łyżki rodzynek i 2 łyżki śmietanki.
4. Z cytryny i pomarańczy obieramy cieniutko skórki, kroimy je na cienkie paski, dodajemy do farszu; doprawiamy miodem i studzimy.
5. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy koła i smarujemy rozmąconym jajem, nakładamy farsz i delikatnie zlepiamy brzegi, uważając, żeby ciasto nie pękało.
6. Smarujemy z wierzchu jajem i układamy na blasze wyłożonej pergaminem; pieczemy w piekarniku około 10 minut w temp. 200 stopni.
7. Śmietankę przelewamy do rondla i gotujemy.
8. Wanilię kroimy na pół, nacinamy każdą część i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do śmietanki razem z korą i rodzynkami i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
9. Wylewamy na talerz sos, wykładamy na wierzch pierożki, przybieramy laskami wanilii.


Wanilia – bardzo aromatyczna przyprawa odkryta dla świata przez hiszpańskich konkwistadorów.
Laski wanilii nacinamy i wyskrobujemy z nich ziarenka. Jeżeli po 10 minutach pieczenia pierożki są jeszcze mokre, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 5 minut.

Pamiętajmy, że do produkcji ciasta kruchego masło musi być twarde, a samo ciasto wyrabiamy krótko, żeby się nie rozpuściło.

Przy składaniu pierożków z ciasta kruchego nie należy naciągać ciasta na farsz; musi ono swobodnie opadać, w przeciwnym razie zacznie się rwać. Pomimo mało zgrabnych rączek udało mi się pierwszy raz w życiu ulepić małe pierożki pielmieni.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/13 lat temu
błąd w przepisie pochodzi od autora książki - postaramy się uzyskać prawidłowe proporcje składników od Karola Okrasy
/13 lat temu
gdzie sie podziała druga połowa maku?!